BiH
12

Dr. Fahrudin Kulenović privremeno vraćen na poziciju predsjednika Ljekarske komore KS

Piše: A. B.
Fahrudin Kulenović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Kulenović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doktor Fahrudin Kulenović kojeg je Skupština Ljekarske komore Kantona Sarajevo smijenila s pozicije predsjednika ovog organa, uputio je Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev u kojem se žali na sadašnju strukturu Skupštine Ljekarske komore KS. Prema ovom osnovu, Kulenović i dalje ostaje predsjednik Ljekarske komore KS.

U izjavi za Klix.ba dr. Kulenović kaže da je Sud donio privremenu mjeru, odnosno mjeru osiguranja te da će ostati na čelu Ljekarske komore KS sve do okončanja sudskog spora.

"Skupština Ljekarske komore KS se sada može žaliti na odluku Općinskog suda, ali ja sam sve vrijeme tvrdio da je ona imenovana nezakonito i da je bila lažirana. Sud je to uvažio i ostavio me na čelu Ljekarske komore dok se sve ne riješi zakonski", kazao je dr. Kulenović.

Mišljenja je da će pravda pobijediti iako je, kako kaže, upoznat s pravosudnim organima u BiH.

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je napravio fantomsku Skupštinu Ljekarske komore KS koja ne postoji. Stvar je u tome da su održali vanrednu izbornu skupštinu koju statut Ljekarske komore KS ne poznaje. Sud je to uvažio i donio mjeru osiguranja u kojoj se navodi da ja privremeno ostanem predsjednik dok se nešto drugo ne dokaže, a sumnjam da hoće", istakao je Kulenović.

U ranijim izjavama za naš portal on je kazao da je novo rukovodstvo komore, na čijem čelu je pedijatar Raho Spahović, izabrana nezakonito te da su osobe koje su postavljene na čelo jataci direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Rat na relaciji Ljekarska komora i KCUS traje od oktobra 2016. godine kada je KCUS prestao plaćati članarine ljekara koji su članovi Ljekarske komore po naređenju direktorice Sebije Izetbegović.

Krajem januara ove godine na vanrednoj izbornoj Skupštini Ljekarske komore KS izabrano je novo rukovodstvo. Kulenović je tada kazao da je sramna odluka da je za predsjednicu Sindikata KCUS-u bude imenovana medicinska sestra pored toliko doktora koji rade u toj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjećamo da je na vanrednoj Skupštini Ljekarske komore KS osim za predsjednika dr. Rahe Spahovića, za dopredsjednike izabrani dr. Ranko Čović iz Javne ustanove (JU) Opća bolnica "Abdulah Nakaš" i dr. Aida Nišić iz JU Dom zdravlja KS.

Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je dr. Haris Vukas iz KCUS-a, dok su dopredsjednici dr. Lutvo Sporišević iz JU Dom zdravlja KS i dr. Salko Mašić, privatni sektor.