{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DPA: Ne baš sjajna godina za Haški tribunal

F
18.12.2006. u 19:15
0
0
DPA: Ne baš sjajna godina za Haški tribunal
0
DPA: Ne baš sjajna godina za Haški tribunal
Za Međunarodni kazneni sud koji se bavi zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), u Haagu, godina na izmaku teško da se može opisati sretnom, ocijenila je u ponedjeljak agencija DPA, navodeći da se uspkros nekim impresivnim brojkama ICTY ove godine suočio s mnogim ozbiljnim problemima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ističući da su dosad okončani procesi protiv 100 od ukupno 161 osobe protiv koje je od osnivanja suda (1993. godine) podignuta optužnica, njemačka agencija navodi da su i u preostalim slučajevima procesi u određenim fazama, a da je šest optuženika još na slobodi.

Ove impresivne brojke, međutim, ne odražavaju pravo stanje stvari u ICTY-u, koji se približava kraju 13. godine svoga rada.

Među šest optuženika koji su na slobodi je i Ratko Mladić te Radovan Karadžić, dvojica najtraženijih optuženih za zločin u Srebrenici.

Istovremeno u završene slučajeve spada i slučaj pokojnog predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Milošević je, kako navodi DPA, marta ove godine umro u svojoj ćeliji, a da Tužilaštvo nije uspjelo, iako je na raspolaganju imalo punih pet godina, uvjeriti posmatrače u osnovanost glavne tačke svoje optužbe - one koja se tiče navodne odgovornosti Miloševića za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Nedovršeno suđenje smatra se korakom nazad ne samo za ICTY već, kako navodi DPA, i za tu vrstu međunarodne pravde uopće.

Njemačka agencija podsjeća da je prije Miloševića u svojoj ćeliji u Scheveningenu samoubistvo počinio Srbin iz Hrvatske Milan Babić.

"Kako se godina približavala kraju, Tribunal (...) se sve više suočavao s opasnošću da još jedan važniji optuženik izigra pravdu - Vojislav Šešelj, jednomjesečnim štrajkom glađu", ocjenjuje njemačka agencija, dodajući: "Prije nego što je nastavio uzimati hranu i lijekove, 52-godišnji Šešelj je iznudio ustupke suda, uključujući pravo da se sam brani."

Agencija također navodi kako je Tužilaštvo Haškog suda imalo problema da osigura osudu optuženih u više slučajeva teških optužbi za genocid.

General Radoslav Krstić, naprimjer, proglašen je krivim augusta 2001. godine za zločin u Srebrenici, ali je Žalbeno vijeće je u aprilu 2004. presudilo da je on kriv samo za "pomaganje i podstrekivanje genocida", a ne i za saučesništvo.

Januara 2005. godine jedan od Krstićevih potčinjenih, Vidoje Blagojević, proglašen je krivim za "saučesništvo u genocidu". Optuženi se, međutim, žalio na presudu, pa Žalbeno vijeće sada ponovo razmatra njegov slučaj.

Njemačka agencija navodi da u neslavne podatke o ICTY-u spada i onaj koji se odnosi na njegov godišnji budžet - prilikom osnivanja je iznosio samo 276.000 dolara, a otada je uvećan 1.000 puta! Istovremeno je, dodaje DPA, broj zaposlenih u sudu narastao na 1.100.

Navodeći da Tribunal, prema Rezoluciji 827 Vijeća sigurnosti UN-a kojom je osnovan, ima još dvije godine da završi provostepena suđenja plus još dvije za rješenje eventualnih žalbi, DPA zaključuje kako bi ispunjenje tih rokova "moglo biti teško" s obzirom na činjenicu da su Mladić i Karadžić još na slobodi, a da suđenje Šešelju tek treba početi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: