|

Dovršena unutrašnja rasvjeta sarajevske Katedrale

Dovršena unutrašnja rasvjeta sarajevske Katedrale
0
F
FENA
30.11.2012. u 17:56
0
komentara
0

dijeljenja
Dovršena unutrašnja rasvjeta sarajevske Katedrale Foto: Arhiv/Klix.ba
Unutrašnja rasvjeta u katedrali Srca Isusova u Sarajevu je završena nakon što je od 26. novembra pa do danas grupa njemačkih majstora i donatora iz Aachena postavila dodatna rasvjetna tijela, javlja KTA
Izrađena su tako da što manje zaklanjaju lijepi svod Katedrale. Sljedećeg ljeta trebala bi započeti reastauracija vrijednih katedralnih orgulja čime bi projekt unutrašnje obnove Katedrale trebao biti dovršen.

"Zahvalan sam Bogu i našim dobrim ljudima iz Aachena koji su stručno napravili osvjetljenje Katedrale. Stručno postavljena rasvjeta dovela je do toga da Katedrala zaista iznutra još ljepše izgleda. Ovako elegantna osvjetljenja ne upadaju u oči i na fin način popunjavaju Katedralu i kao konstrukcija i kao osvjetljenje. Osvjetljenje daje određenu toplinu i čini da ljudima bude drago unutra boraviti", kazao je kardinal Vinko Puljić ističući da se posebno raduje što su rasvjetna tijela postavljena pred advent, liturgijsko vrijeme pripreme za Božić.

Napomenuo je da ne treba zanemariti ni ekonomsku stranu ovog projekta jer nova rasvjeta daje više svjetla, a troši manje energije.

I ovaj projekt, koji s dopremom i montažom košta oko 47.000 eura, finansirali su dobrotvori iz ahenskog naselja Burtscheid ali i cijelog grada. Glavni inicijator ovog projekta kao i cjelokupnog projekta unutrašnje obnove Katedrale vrijednog više od pola miliona eura jest dugogodišnji tamošnji župnik i počasni kanonik vrhbosanski mons. Heribert August.

"Rado sam došao u Sarajevo kako bih bio prisutan postavljanju nove rasvjete i osvjedočio kako se projekt obnove Katedrale polako privodi kraju, s tim da će sve biti sretno zaključeno obnovom orgulja", kazao je mons. Heribert ističući kako ovo čini iz istinskog prijateljstva prema zemlji, ljudima, Crkvi i Bosni i Hercegovini.

"Na taj način želimo ohrabriti i katolike u ovoj zemlji da ovdje budu i tu ostanu i da se u svojim crkvama osjećaju kao kod kuće", rekao je mons. Heribert, koji se prisjetio da je u Sarajevo prvi put došao 1978. godine kada je posjetio svog prijatelja, sada pokojnog mons. Marka Josipovića.

Poručio je katolicima u Sarajevu i u BiH da hrabro žive svoju katoličku vjeru i da pokazuju kako je lijepo biti kršćanin, a svim ljudima u ovoj zemlji da i dalje napreduju te da se čim prije priključe Evropskoj uniji.

Inače, tokom postavljanja rasvjetnih tijela u Sarajevu je boravio i Dieter Philipp, vlasnik firme Philipp u Aachenu i predsjednik zanatske komore te voditelj radova na renoviranju Katedrale, glavni restaurator Peter Ron i arhitekt Lobs iz Aachena. Postavljanje rasvijetnih tijela izvela je kompanija "Elektro Anton Beckers" iz Aachena.

Rektor Katedrale mons. Ante Meštrović podsjetio je da su radovi na unutrašnjoj obnovi sarajevske Katedrale Srca Isusova započeli 29. sepembra 2010., a završeni misnim slavljem 15. oktobra 2011. Dodao je da je tako Katedrali vraćen sjaj iz 1889. godine i izgled kako ju je zamislio njezin graditelj Josip Stadler.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.