Dan šehida
9

Dova pred duše sinova Bosne: Goraždani obišli mezarja i odali počast poginulim borcima

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dan šehida, drugi dan Ramazanskog Bajrama, dan šehida obilježen je i u Goraždu. U organizaciji goraždanskog muftijstva priređen je zajednički obilazak mezarja i šehitluka a među onima koji su uputili dovu pred duše goraždanskih šehida bili su uglavnom njihovi najbliži, članovi porodica i rijetki zvaničnici.

Najbroniji su bili članovi Patriotskog pokreta iz Goražda koji su na spomen obilježje "Goražde grad heroj svojim braniocima" stigli sa zastavama te dostojanstveno odali počast svojim poginulim saborcima.

Cvijeće na spomen obilježje položila je delegacija predvođena ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem.

Admir Osmanspahić,predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde za Klix.ba kaže da ovaj dan ima posebnu simboliku.

"Dan šehida je datum koji nam puno znači a i mimo ovog dana mi se sjećamo na različite načine naših šehida i poginulih boraca. Mislim da na ovaj dan treba da se svi odazovu, ne samo naše porodice već i svi ostali, posbeno zvaničnici, jer naši šehidi su položili svoje živote za ovo što danas imamo i mislim da bi oni koji obnašaju pozicije trebali da budu ovdje prvi jer imaju obavezu da se ovdje nađu na ovaj dan", poručio je Osmanspahić.

Ahmedin efendija Bećirspahić, imam džemata Bare u Goraždu, inače prvi goraždanski hafiz sa mjesta spomen obilježja goraždanskim braniocima poručio je da šehidi ne smiju biti zaboravljeni.

"Tamo moramo doći pred njih. Bojim se da ne budemo i tamo prozivani od strane njih, naših šehida za ono što mi nismo uradili što treba da uradimo u miru", poručio je efendija Bećirspahić iskazujući duboko poštovanje prema svim bosanskim šehidima.

Hafiz Bećirspahić je i sam bivši borac, demobilisan sa činom kapetana, čovjek koji je odbio primiti odlikovanje "Zlatni ljiljan" jer je smatrao da ima boljih i hrabrijih boraca od njega a svaku priliku koristi da se prisjeti onih koji su svoje živote dali za domovinu.

"Danas je 26.juni a 25-og je bila odlučujuća bitka za Obarak i onih 55 šehida koje imamo i civilinih žrtava rata koji su nevino stradali dokaz je šta su nam bili naumili. Ja molim dragog Boga da ono što su uradili naši šehidi, položili svoje živote nikada ne zaboravljamo. I da to prenosimo jer evo vidite sve je manje toga", kazao je efendija Bećirspahić aludirajući na mali broj ljudi koji se okupio na spomen obilježju.

Dodaje kako riječ šehid ne smije biti izbrisana.

"Ova riječ kao da je ostala samo u džamiji ali mi je spominjemo i nikada nećemo zaboraviti niti smijemo zato što šehid u svojem imenu znači onaj koji svjedoči. Oni svjedoče onome što se dešavalo a i mi ćemo sutra kad dođemo pred njih svjedočiti šta smo mi uradili nakon onog što su nam ostavili. Molim dragog Boga da nam da pamet, razum, da nam da vodilju da nastavimo ono što su oni započeli i dali nam uz pomoć ostalih boraca državu", poručio je Bećirspahić.

Predvođeni muftijom goraždanskim Remzijom efendijom Pitićem, porodice i prijatelji poginulih boraca i šehida, zvaničnici te članovi Patriotskog pokreta obišli su mezarja i šehitluke u Glamoču, Omeđku, Baćcima i Kolijevkama gdje su položili svijeće i učili fatihu pred duše bosanskih sinova koji su položili živote za slobodu ove zemlje. U džamiji Kajseriji pred duše šehida pručena je i hatma dova.