Rano otkrivanje karcinoma
33

Dotrajali i pokvareni aparati: Pregledi mamografom nisu mogući na više lokacija u Sarajevu

L. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mamografija je rendgenska snimka dojke koja služi za rano otkrivanje karcinoma dojke, a mamograf je aparat neophodan za obavljanje pregleda. Portal Klix.ba je istražio koliko je dostupna jedna tako važna usluga u Kantonu Sarajevo.

Zbog navoda da mamograf u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo već dvije godine ne radi, kao i da aparat na KCUS-u nije u funkciji, zatražili smo odgovor od navedenih ustanova kako bi nam objasnili u čemu je problem.

"Trenutno zbog kvara aparat mamograf nije u funkciji na Klinici za radiologiju KCUS-a. Promptno je detektovan kvar i pokrenuta je procedura javne nabavke, servisa i puštanje u funkciju. Očekujemo da ćemo vrlo brzo otkloniti kvar i da ćemo nastaviti sa pružanjem ove usluge pacijentima, kao i do sada", potvrđeno je iz KCUS-a.

Također, tvrde da za vrijeme prošlog menadžmenta KCUS nisu pravljeni adekvatni servisni ugovori za održavanje medicinske opreme i njeno funkcionisanje u kontinuitetu.

"Sada su takve procedure u toku. Nakon što se mamografski aparat popravi pacijente ćemo na vrijeme informisati kako bi ponovo ovu zdravstvenu uslugu mogli dobiti na KCUS-u", naglašeno je.

Iz Javne ustanove Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS istaknuto je da se mamograf na ovom lokalitetu zbog dotrajalosti pokvario prije dvije godine.

"Mamomgraf se zbog dotrajalosti (proizvodnja 2016. godina), pokvario prije nepune dvije godine. Istraživanjem tržišta utvrđeno je da popravka navedenog mamomata nije isplativa te se pristupilo prikupljanju i obezbjeđivanju finansijskih sredstava za njegovu nabavku. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo prepoznali su značaj nabavke mamomata te su osigurali potrebna finansijska sredstva", potvrđeno je za Klix.ba.

Navode da je trenutno u postupku provođenje javne nabavke digitalnog mamografa nove generacije za potrebe pacijentica sa područja lokaliteta Centar, kao i svih pacijentica Kantona Sarajevo.

Dok nabavke ne budu realizovane, pacijentice mogu uraditi ovaj pregled u Novom dispanzerskom centru Otoka.

"Važno je napomenuti da se na našem lokalitetu NDC-Otoka nalazi digitalni mamomat koji je u funkciji te da sve pacijentice sa područja Kantona Sarajevo imaju mogućnost obavljanja pregleda, gdje je također organizovan rad u dvije smjene te smo na taj način osigurali da naše pacijentice što prije dobiju potrebnu zdravstvenu uslugu za koju naša ustanova JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo nema listu čekanja", naznačeno je iz Zavoda.

Osim nabrojanih javnih ustanova, postoje mnoge privatne ordinacije gdje pacijentice rade mamografiju, a na adresu naše redakcije do danas nisu stigle pritužbe na rad mamografa u Općoj bolnici u Sarajevu.