Komisija PS BiH
0

Dostaviti prijedloge za rješenje problema BHRT-a

SRNA
Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražila je od Upravnog odbora Radio-televizije BiH da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH prijedloge rješenja svih problema u radu BHRT-a, koji su van zakonskih ovlaštenja Upravnog odbora te medijske kuće.

U saopštenju iz Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su članovi Komisije danas usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2009. godinu i da je Komisija upoznata sa dopisom Upravnog odbora Radio-televizije BiH o Planovima i ciljevima BHRT-a u oblasti prenosa i emitovanja programa u periodu od 2010. do 2012. godine.

Komisija je primila na  znanje dopis Upravnog odbora Radio-televizije BiH u vezi sa isključenjem srednjotalasnog odašiljača u Donjim Moštrima, a usvojen je i Godišnji izvještaj  Ministarstva inostranih  poslova BiH o zaključenim međunarodnim ugovorima i stanju međunarodnih ugovora koji su u postupku ratifikovanja. 

Članovi Komisije upoznati su i  sa dopisom Odbora Javnog radiotelevizijskog sistema  BiH u vezi sa istekom mandata članovima Odbora Javnog radio-televizijskog sistema  BiH. Donesen je zaključak kojim se predlaže Domu naroda da ubrza proces imenovanja člana Upravnog odbora BHRT-a.

Na sjednici je donesen zaključak prema kojem Komisija, s ciljem održavanja kontinuiteta u radu Upravnog odbora BHRT-a, smatra da član Upravnog odbora kojem je istekao mandat, treba da nastavi rad u punom kapacitetu, sve do imenovanja novog člana Upravog odbora. 

Komisija je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH i Prijedlog zakona o zaštiti topografije integrisanog kruga, te usvojila  Izvještaj o aktivnostima na Projektu "Autoput na koridoru Pet ce" i Plan narednih aktivnosti, kao i Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj  Agencije za poštanski saobraćaj  BiH za 2009. godinu.

Članovi Komisije su predložili Domu naroda davanje saglasnosti za ratifikovanje  Ugovora između BiH i Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora između BiH i Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima kao i Konvencije o zabrani kasetne municije.
Usvojeni su izvještaji o radu Savjeta  ministara BiH za 2009. godinu u dijelu nadležnosti Komisije  za spoljnu  i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije  Doma naroda parlamenta BiH.  

Danas je sjednicu održala i Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je jednoglasno je podržan Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2009. godini.