BiH
0

Dosta!: Sramotni potezi Vlade KS se nastavljaju - represijom protiv nasilja

Sarajevo-x.com
Nakon što je Vlada KS utvrdila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po kojem će se maloljetnici od 23 sata do 5 sati ujutro moći kretati uz prisustvo roditelja, a kazna za roditelje će se kretati između 200 i 900 KM, reagovao je i pokret Dosta! čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Pokret Dosta! najoštrije osuđjuje najnoviji prijedlog Zakona o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Vlade KS, a posebno prijedlog odluke o ograničavanju kretanja maloljetnih lica u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo, očito u želji da po svaku cijenu hitno napravi bilo šta, donosi još katastrofalnije odluke i pokušava da najgorom mogućom represijom reaguje na sigurnosnu situaciju u gradu.

Pitamo se - da li nam Vlada KS, nakon što je građane okarakterisala kao rulju, poručuje da su i svi/ maloljetnici/e u Kantonu Sarajevo delikventi/ce ili bar potencijalni delikventi/ce? Zar našoj djeci treba umjesto boljeg života i perspektive ponuditi policijski sat i represiju? Umjesto dobrog obrazovanja i kvalitetnijih sadržaja strah od policije i opasnih revizora u javnom prevozu? Zar našoj djeci ionako nije dosta straha koji svaki dan doživljavaju po ulicama, školama, tramvajima?

U gradu u kojem Dom Mladih služi prvenstveno za prezentacije i prijeme velikih marketinških kompanija i "okrugle stolove" prestavnika/ca vlasti, u kojem je nezaposlenost skoro 40%, u kojem je perspektiva mladih, nakon ionako lošeg obrazovanja, samo biro za zapošljavanje, kladionica i depresija, Vlada Kantona nalazi solomonsko rješenje uvođenja represivnih mjera i policijskog časa za sve maloljetnike/ce.

Na ovaj način Vlada samo još jednom pokazuje svoju nesposobnost i potpunu odsutnost bilo kakvih kvalitetnih rješenja za građane i građanke ovoga grada" - poručuju iz pokreta, te naglašavaju da će ostati pri svojim zahtjevima za smjenom premijera KS Samira Silajdžica, te podržati građane i građanke u njihovim zahtjevima.