BiH
0

Dosta: Saopštenje povodom gnusnih laži i obmanjivanja javnosti od strane Vlade KS

Sarajevo-x.com
Vlada Kantona Sarajevo ne bira načine da diskredituje organizacije civilnog društva i na taj način spere odgovornost za vlastiti nerad i neuspjehe, navodi se u saopštenju pokreta Dosta.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"U svojim perfidnim napadima pokušavaju da demoniziraju i zastraše organizacije civilnog društva, kao i građane i građanke, koristeći se huškaškim i neistinitim konstrukcijama kao što su: "Režirano nasilje", "Nemio događaj iniciran i pripreman i van granica Bosne i Hercegovine u kontekstu globalne krize u regionu".

Već dvanaest godina retrogradne vlasti fabriciranjem kriza opstaju na vlasti, koristeći se prepadanjem i prestašivanjem naroda i organizacija civilnog društva, a država je sve siromašnija i siromašnija, a građani i građanke žive u neimaštini i bijedi.

Nemili događaji kao što su ubistvo Denisa Mrnjavca i slični su posljedica globalnog kolapsa društva i oko toga je ovih dana postignut opšti koncenzus. Mi se pitamo ko je odgovoran za ovakvo stanje u državi – zar su to zaista "Grozd" i "Dosta!" ili možda neka druga organizacija civilnog društva ili neki drugi "plaćenici"? Da li su to građani i građanke koji javno pokazuju svoje nezadovoljstvo?

Prozvani predstavnici vlasti se više ne mogu kriti iza ovih i sličnih floskula i nastavljati sa manipulacijom javnosti, došlo je vrijeme da neko preuzme odgovornost za nerad i ignoranciju koja je prisutna u institucijama ove države. Također pozivamo predstavnike Vlade Kantona Sarajevo da javno dokažu navode iz svog saopštenja, te da pruže dokaze javnosti za laži i obmane kojima još jednom žele prikriti svoj nerad i neodgovornost.

Najplastičniji primjer nerada vlasti leži u činjenici da su nakon inicjalnog pritiska građana i poziva na najhumaniji mogući čin jednog političara, a to je čin podnošenja moralne ostavke i time izražavanja bunta prema sistemu koji im je vezao ruke i ne omogućava im da preventivno djeluju i spriječe tragedije koje su se desile, oni su se zabrinuli za svoje položaje i sada bi htjeli konačno da RADE.

Pokret Dosta! ostaje pri svojim zahtjevima za smjene najodgovornijih osoba Gradskih i Kantonalnih vlasti, poziva sve organizacije civilnog društva i građane (bez građanki) da se priključe u borbi do ispunjenja zahtjeva za smjenama, kao i da oštro osude posljednje pokušaje demoniziranja organizacija civilnog društva i zablude javnosti od strane Vlade Kantona Sarajevo.

Također pozdravljamo i pridružujemo se reakcijama civilnog društva, gdje je preko 20 nevladinih organizacija osudilo navode Vlade Kantona Sarajevo, što pokazuje i konačno opredjeljenje cijelog društva da se prekine za manipulacijama i obmanama kao paravanom vlasti", stoji u saopštenju pokreta Dosta.