BiH
0

Dosije: Advokat Ratka Mladića - promotor američke demokracije

Sarajevo-x.com
Woodrow Wilson Međunarodni centar za naučnike sa sjedištem u Washingtonu odlučio je ove godine da kao gosta dodjele svojih prestižnih nagrada pozove, ni manje ni više, advokata i prijatelja ratnog zločinca Ratka Mladića.

Piše: Asim Bešlija

Na dodjeli nagrada ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I i Georgu E. Paraskevaidesu posthumno, za njihova humanistička dostignuća, koja je planirana za 15. maj u Atini, neka vrsta domaćina biće Alexandros Lykourezos, čovjek koji se javno deklarisao kao prijatelj Ratka Mladića ali i njegov pravni zastupnik. O njegovoj skandaloznosti pisali su i najutjecajniji svjetski dnevnici poput The New York Timesa a poznate su fotografije na kojima on sa Mladićem, u opuštenoj atmosferi, negdje u ratnoj Bosni, igra šaha.

Ko je Alexandros Lykourezos?

To što je Lykourezos prijatelj, pa i branilac, Ratka Mladića možda su manje sporne stvari od onih za koje se on javno deklarisao. U filmu 'Na grčki način' objavljenom 2002.godine, holandske autorice Ingeborg Beugel, on otvoreno negira genocid počinjen u Srebrenici. U intervjuu koji je autorica napravila s njim on je moli da s njim ne razgovara tako, i da mu ne postavlja pitanja oko zločina u Srebrenici jer o tome ništa nije znao kad je igrao šaha sa Mladićem. Pogotovo, kazao je on, niko tada nije bio optužen za bilo kakav zločin.

'Kako možete s takvim čovjekom igrati šaha?', upitala ga je autorica. 'Lično, ja ne vjerujem da je 7000 ljudi ubijeno u Srebrenici', odgovorio je Lykourezos.

Pogledajte video:

Nakon što se doznalo za ovu skandaloznu odluku Woodrow Wilson Centra, kao javne institucije koju je osnovao Američki kongres, pokrenuta je velika kampanja protiv ovog centra i njegove odluke. Brojne institucije, organizacije, udruženja, pojedinci iz BiH, dijaspore te prijatelji BiH poslali su e-mail poruke i zvali WWC da protestuju protiv njihovog izbora za domaćina dodjele nagrada u Grčkoj. No, za sve koji su vjerovali u neke moralne i pravne vrijednosti, stigao je razočaravajući odgovor iz WWC-a.

' Woodrow Wilson Centar primjećuje da su pogledi gospodina Lykourezosa na bosansku krizu iz 90-tih, pogledi koje dijeli i većina grčke populacije i da je on, u stvari, naglasio da nije imao direktnog ili indirektonog kontakta sa generalom Mladićem poslije 1997.godine ili sa Slobodanom Miloševićem poslije 2000-te', napisala je protivnicima grčkog advokata Sharon McCarter, portparol centra.

Alexandros Lykourezos inače je član grčke Konzervativne partije. Kandidirajući se na izborima 2000-te na zvaničnom promo materijalu štampao je sliku sa Ratkom Mladićem koja je snimljena tokom planiranja napada na Srebrenicu. Prema tvrdnjama nekolicine grčkih novinara koji su branili istinu o ratu u Bosni, to mu je donijelo dobre izborne rezultate.

Ingeborg Beugel u odbrani pravde

U pismu dugom pet stranica, a nakon 6 godina od objavljivanja njenog filma 'Na grčki način', autorica Beugel se sa nevjericom obratila ovom uglednom američkom naučnom centru. Ona je ocijenila da su komentari centra na reakcije javnosti 'smiješni, nelogični i da podrivaju univerzalne vrijednosti za koje centar tvrdi da se zalaže: slobodu, pravdu i demokraciju' .

' Naravno da bi lični i politički pogledi gdina Lykourezosa trebali biti važni za vas i, šta više, o njima biste trebali suditi. Ne mogu ni zamisliti da biste pozvali dobro poznatog, ili čak, lokalno popularnog advokata ili člana parlamenta koji je neonacista, ili radikalnog muslimanskog fundamentalistu koji odobrava ono što radi Al Qaida, da budu domaćini na jednom tako važnom događaju', piše Ingeborg Beugel.

Ona preporučuje da, ako su dva dobitnika nagrada toliko posebna da su to zaslužila, onda bi trebali odbiti nagradu da sačuvaju svoju reputaciju i ne pojavljivati se na skupu. Sporna joj je i trvdnja da je većina grčke populacije podržavala stavove Mladićevog advokata, napominjući da kvanitet većine populacije nikada nije dokaz historijske istine.

'Posljednje ali ne manje važno: šta je sa patnjama i hororom većine bosanske i kosovske populacije tokom rata? Šta je sa bosanskim i kosovskim pogledom na stvari? Da li bi Woodrow Wilson Centar u očima svijeta htio da podupre njihove poglede na etničko čišćenje ili one gdina Lykourezosa, što danas radi nekoliko tvrdoglavih Grka i većina srpske populacije?', otvoreno pita Beugel.

Ona je opisala i njegov ured onakav kakav je bio dok je snimala svoj dokumentarac, navodeći da je to izgledalo kao mauzolej poricanja. Ured je bio ukrašen slikama Alexandrosa Lykourezosa, odvojeno sa Karadžićem, Mladićem i Miloševićem u prijateljskom raspoloženju. 'Stoga, ako gdin Lykourezos ne promijeni svoje mišljenje javno, nadam se da hoćete vi', napisala je Beugel u svome pismu.

Film 'Na grčki način' možete pogledati ovdje.

WWC - uporište američke demokracije

Woodrow Wilson Međunarodni centar za naučnike ustanovio je Američki kongres 1968.godine, i to je živa nacionalna uspomena na 28-og predsjednik SAD-a. Centar je jedna od tri nacionalne institucije, zajedno sa Nacionalnom umjetničkom galerijom i Kennedy centrom, koju je kongres stvorio da obavlja nacionalnu misiju. Članove upravnog odbora centra imenuje direktno američki predsjednik. Kako se navodi u zvaničnoj prezentaciji, centar istražuje globalna pitanja kroz slobodan, otvoren i informativan dijalog. Sadašnji direktor centra Lee Hamilton u kongresu je služio 34 godine, a bio je i potpredsjednik komisije za istraživanje događaja oko 11.septembra, kao i kopredsjedavajući Studijske grupe za Irak sa bivšim državnim sekretarom Jamesom Bakerom.