BiH
286

Došao 1997. godine sa SFOR-om i zaljubio se u BiH: Sascha Nagel pomaže djeci u BiH

Piše: M. N.

Svako ko posjeti BiH i upozna njene ljepote ostane očaran. Rijetki su oni koji ne požele da se vrate, a upravo to se desilo i Saschi Nagelu iz Njemačke koji je u našoj zemlji bio odmah nakon rata, 1997. i 1998. godinu u okviru SFOR-a.

Iako je to bio teški period za našu zemlju koja se tek navikavala da više nema zvukova granata, detonacija, aviona i tenkova, te je veliki dio bio razrušen, Nagel je osjetio dušu BiH.

"Bio sam u njemačkom kontingentu SFOR-a i od tada sam se zaljubio u tu zemlju. Dugo me nije bilo, a onda sam sa prijateljima iz cijelog svijeta započeo društvene projekte u BiH. U prvoj donaciji donijeli smo školske torbe, kompjutere, igračke i druge stvari u škole u Zenici i Sarajevo. To smo učinili uz pomoć Crvenog križa Novo Sarajevo i Crvenog križa Zenica", rekao je Nagel za Klix.ba.

Pomoć tokom poplava

On i njegovi prijatelji nisu ostali "nijemi" ni kada se BiH suočila s najgorim poplavama stoljeća u 2014. godini. Organizovali su se i poslali pomoć pogođenim područjima.

"Nažalost prestali smo to raditi jer je papirologija koju bh. vlasti traže sve komplikovanija. Smiješno je da ljudi iz Evrope doniraju stvari, a bh. vlasti žele novac za deklaracije dobara. Prestali smo jer nikada nismo dobili poklon u Njemačkoj i platili za to. To možda zvuči arogantno, ali mi samo želimo pomoći jer koristimo svoje slobodno vrijeme i praznike da volontiramo tu", rekao je Nagel.

Uprkos teškom birokratskom sistemu, Nagel nije potpuno digao ruke od naše zemlje. Posvetio se još humanijem cilju. Organizuje fudbalske kampove za Fudblaski klub Respekt čiji su članovi djeca sa poteškoćama u razvoju, "manjine", djeca teškog ekonomskog stanja, ali i djeca koja imaju sve što im je potrebno. O ovoj školi pisalo smo i ranije i ona je primjer kako svi mogu imati jednake šanse samo ako im se pruži prilika.

Fudbal za sve

Kamp je organizovan u Prači proteklog mjeseca za više od 60 djece koja su uživala u zajedničkom treningu i treniranju. U kampu su učestvovala djeca iz Sarajeva, Prače, Pala i okolnih mjesta. Nagel svake godine radi kampanju za ovaj projekat i privlači donatore.

"Glavni cilj je da se sva djeca zabave u prirodi i tri dana igraju najbolju igru na svijetu- fudbal. Tim danima oni ne brinu o religiji, porijeklu ili boji kože. Fudbal spaja ljude", rekao nam je Nagel.

Projekat snažno podržava Ambasada Njemačke u BiH, građevinska kompanija CIMIC i veliki broj sponzora i donatora.

"Tu je veliki broj sponzora iz cijelog svijeta, ali ne smije se naša misija finansirati samo izvan BiH. Neke bh. kompanije također podržavaju projekat, ali treba biti više interesa kako bi se ovakvi događaji dešavali češće i na različitim mjestima. Bosanci i Hercegovci trebaju podržavati ovakve projekte, ponuditi svoje ideje kako da prikupimo novac da bi se fokusirali na teme kampa", rekao je Nagel.

Nedavno je objavljen i spot u kojem su sublimirana tri dana dječije sreće, osmijeha i igre.

Paketići za djecu

Nagel će nastaviti raditi na ovom projektu, a planu već ima i sljedeće - Pektići za djecu iz škole fudbala Respekt, slijepu djecu i djeca koja primaju pomoć Crvenog križa Novo Sarajevo. Nagel je pozvao sve privatnike, vlasti i ljude dobre volje da pomognu u realizaciji ovog projekta u okviru kojeg će igračkama, slatkišima i drugim poklonima obradovati ovu djecu.

Ukoliko se želite pridružiti njegovoj humanoj misiji javite mu se putem Facebooka ili email adrese [email protected]