BiH
0

Doris Pack: Što prije izručiti Ratka Mladića ICTY-u

FENA
Njemačka poslanica Evropskog parlamenta zadužena za jugoistočnu Evropu Doris Pack pozvala je u utorak Srbiju da "što prije" izruči Ratka Mladića.

Ona je u intervjuu za Radio Deutsche Welle ocijenila da će smrt bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića "još više otežati saradnju Beograda s Haškim tribunalom".

"Miloševićeva smrt je zaustavila proces katarze", ocijenila je Pack i dodala da bi Mladićevo izručenje i suđenje "trebalo početi što prije" kako bi se "proces suočavanja s prošlošću mogao nastaviti".

"Smrt Miloševića predstavlja korak nazad. Pretpostavljam da će nakon ove smrti srpski narod i njegovi predstavnici biti još manje spremni suočiti se s onim što je Milošević učinio u njihovo ime. Strahujem da će on postati neka vrsta legende. Zato je izuzetno važno da Radovan Karadžić i Ratko Mladić što prije budu izručeni u Haag", izjavila je Pack.

Poslanica Evropskog parlamenta je ocijenila da su "nacionalističke snage u ofanzivi" i da Srbija "bez iole normalnog zatvaranja tog poglavlja (s Haagom) nikada neće naći mir".