BiH
0

Doris Pack na poziv Dodika početkom aprila dolazi u Banju Luku

FENA
Doris Pack
Doris Pack
Poslanik Parlamenta Evropske unije i i predsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu Doris Pack najavila je da će u prvoj sedmici aprila doći u Banju Luku, jer je dobila pismo premijera Republike Srpske Milorada Dodika koji traži da se što prije sastanu.

Pack je u intervjuu za banjalučki magazin "Pravda" istakla da misli da je dobro da razgovaraju, jer svi, navela je, moraju da shvate da je "naš pravi interes BiH, a ne lični interesi".

Parlament Evropske unije izglasao je prošle srijede Rezoluciju o BiH i pozdravio najnoviju izjavu premijera RS-a u kojoj se "Vlada RS-a obavezuje da će spriječiti bilo kakve nemire koji bi mogli da se dogode u vezi sa donošenjem rješenja o statusu Kosova".

Ona je istakla da je u svoj izvještaj, koji je u početnoj verziji bio prilično kritičan prema RS-u, unijela određene izmjene nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te nakon pisma Milorada Dodika.

"Postojao je veliki problem oko toga što je cijela Evropa pročitala u medijima da je premijer RS-a Dodik izjavio da je RS spremna da organizira referendum ukoliko bi došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova", kazala je Pack i precizirala da joj je zatim Špirić rekao, a Dodik napisao u pismu, "da to nije tačno i da su govoreći o referendumu imali na umu kontekst zbivanja u BiH, jer su mnogi u to vrijeme govorili o ukidanju RS-a".

Na pitanje da li Srebrenica treba da postane distrikt u RS-u, poslanik Evropskog parlamenta je rekla da nije na njoj da mijenja Dayton i da to treba da učini stanovništvo BiH, ali tako da to ne bude protiv bilo koje zajednice, bilo koje nacije.

"Razumijem patnje stanovništva Srebrenice, ali mislim da to nije rješenje", istakla je Doris Pack i naglasila da je rješenje pomirenje, a za to je neophodna jedna stvar - hapšenje Radovana Karadžića, jer "sve dok on nije u Haagu bit će teško doći do pomirenja".

Ona je ponovila da u BiH treba što prije krenuti u rješavanje ustavnog pitanja.