|

Dopunjen dnevni red sjednice Doma naroda, Klub Hrvata podnio inicijativu za Aluminij

Dopunjen dnevni red sjednice Doma naroda, Klub Hrvata podnio inicijativu za Aluminij
14
F
FENA
18.7.2019. u 15:06
16
komentara
14

dijeljenja
1/9 Foto: I. Š./Klix.ba
2/9 Foto: I. Š./Klix.ba
3/9 Foto: I. Š./Klix.ba
4/9 Foto: I. Š./Klix.ba
5/9 Foto: I. Š./Klix.ba
6/9 Foto: I. Š./Klix.ba
7/9 Foto: I. Š./Klix.ba
8/9 Foto: I. Š./Klix.ba
9/9 Foto: I. Š./Klix.ba
Dnevni red druge redovne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se očekuje razmatranje novog zakona o demobilisanim borcima i rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH, dopunjen je sa nekoliko tačaka.
To su predložene izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH, izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2019. godinu, izmjene i dopune finansijskog federalnog fonda solidarnosti za 2019. i Odluku o načinu izvršavanja rebalansafinansiijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2019. godinu.

Ova zakonska rješenja prihvatio je Predstavnički dom na ovosedmičnom zasjedanju.

Prije početka današnje sjednice u ime Kluba hrvatskih izaslanika Tomislav Mandić je pročitao inicijativu kluba koja se tiče Aluminija.

"Tražimo da se bez odlaganja pokrene postupak restrukturiranja, dokapitalizacije, i unapređenja poslovanja Aluminija d.d. Mostar na način da se zaštite radna mjesta i ponovno pokrene proces proizvodnje. Tražimo od institucija Federacije BiH puni angažman i financijsku potporu aktivnostima Aluminija d.d. Mostar na ponovnom pokretanju proizvodnje. Tražimo od svih nadležnih institucija u Federaciji BiH poduzimanje svih mjera i aktivnosti kako bi se ispitala i utvrdila pojedinačna odgovornost za nezakonitosti koje su dovele do stanja u kojem se Aluminij d.d. Mostar nalazi", napisali su.

Također, dnevni red dopunjen je i sa predloženom odlukom o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Trenutno je u toku pauza koju je zatražio predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak nakon što prijedlog da se po hitnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta FBiH nije dobio potrebnu podršku.

Dopredsjedavajući Doma naroda Aljoša Čampara je izrazio sumnju u glasanje, te će se delegati nakon pauze pojedinačno izjašnjavatii o hitnosti navedenog Prijedloga.

Delegati su podržali da se po hitnom postupku razmatra rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

Hitna procedura također je predložena i za zakon o demobilisanim borcima, o čemu će u nastavku sjednice glasati delegati.

Delegat HDZ-a Tomislav Mandić zatražio je inicijativom od Vlade FBiH zaštitu radnika "Aluminija", radnih mjesta i pokretanje proizvodnje. Od svih nadležnih institucija traži da se ispita odgovornost svih koji su ''Aluminij'' doveli u stanje u kojem se nalazi.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...