{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doprinos religijskih zajednica evropskom putu BiH: Rad na miru, suživotu i poštivanju

27.11.2018. u 19:20
12
25
Doprinos religijskih zajednica evropskom putu BiH: Rad na miru, suživotu i poštivanju
12
Panevropska unija BiH i Fondacija Konrad Adenauer u saradnji s HKD Napredak i Gazi Husrev-begovom bibliotekom organizirala je danas konferenciju o temi "Doprinos religijskih zajednica evropskom putu BiH" koja je održana u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.
Budući da su crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini neizostavan faktor procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine te da su snažan glas čije se poruke slušaju i prihvaćaju, govornici na konferenciji bili su predstavnici crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, teoloških fakulteta, pojedinci i institucije koje se bave međureligijskim dijalogom te stručnjaci iz ovog polja. Učestvovalo je blizu 100 učesnika, među kojima su bili predstavnici institucija Evropske unije, Bosne i Hercegovine sa svih nivoa, diplomatskog kora, akademske zajednice, studenti teoloških fakulteta, predstavnici nevladinih organizacija.

Specifičnost BiH, kako je kazao predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić, prisustvo četiri velike vjerske zajednice i njihov rad, posebno kroz Međureligijsko vijeće u BiH, je nešto što je dobra praksa koja je zanimljiva državama članicama EU i mogu je ponuditi drugima.

"Ono što mi iz Panevropske unije BiH želimo je da dalje razradimo ulogu vjerskih zajednica u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Ovaj proces je složen, podrazumijeva mnoge aktivnosti, pripremu cijelog društva. To nije ekskluzivitet vlade ili vladinih struktura, nego proces u kojem učestvujemo svi, a onda i vjerske zajednice kao bitan element ovoga društva", naglasio je Topčagić.

Član Predsjedništva međunarodne Panevropske unije i počasni predsjednik Panevropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić rekao je da je jako važno da dobijemo status kandidata za članstvo u EU te u tom smislu svako od nas ima važnu ulogu u stvaranju javnog mnijenja suživota, isticanjem onoga što nam je zajedničko.

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski je naglasio da je Bosna i Hercegovina Evropa u malome u svoj svojoj različitosti.

"Paradigma EU je upravo ova zemlja. Temelji procesa integracije u EU su duhovnost, moralna načela, vjerske slobode, ljudska prava, dostojanstvo čovjeka, a na čemu se zasniva mir. Bez toga nema procesa integracije", kazao je kardinal Puljić.

Šefica Odjela za zapadni svijet Islamske zajednice u BiH dr. Dževada Šuško je istakla da vjerske zajednice rade na izgradnji povjerenja, mira, suživota, poštivanju drugog i drugačijeg.

"To su vrijednosti naših vjerskih zajednica, ali to su i vrijednosti Evropske unije", kazala je Šuško i dodala da treba razbijati stereotipe i negativnu energiju koja se širi unutar članica EU, ali i unutar BiH.

I ostali uvodničari na konferenciji, prof. dr. Dino Abazović, dekani teoloških fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Vladislav Topalović i prof. dr. Darko Tomašević istakli su da je sama Evropska unija nastala iz potrebe saradnje, zajedništva, dijaloga i solidarnosti mnoštva različitosti. Osnivači EU su imali viziju budućnosti utemeljenu na zajedničkom prevladavanju podjela i gradnji mira i zajedništva. Crkve i vjerske zajednice mogu pomoći daljnjoj integraciji EU, poručili su.

Religije, odnosno crkve i vjerske zajednice i njihove institucije i organizacije, mogu dati odgovore i na brojna druga društvena pitanja promovirajući ih među svojim brojnim pripadnicima i potičući na zajedničko djelovanje. Jedan od velikih izazova za EU je borba protiv siromaštva i nejednakosti. U tome bi socijalni nauk religija mogao odigrati važnu ulogu, rečeno je na konferenciji.

Bosna i Hercegovina može pomoći EU da bolje integrira pripadnike različitih vjerskih tradicija i njihove duhovne i moralne vrijednosti. Bosanskohercegovački primjer zajedničkog života muslimana, kršćana i Jevreja može biti važan model koji se može provesti u EU, danas opterećenoj nesnošljivosti i isključivosti. O tome su govorili Izet ef. Efendić, dugogodišnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče, otac Nenad Tupeša, sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sv. Vasilije Ostroški" u Foči, prof. dr. Mato Zovkić, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i g. Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo i član Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: