BiH
2

Doprinos modernizaciji srednjeg stručnog obrazovanja u BiH

FENA
Regionalni projekt ECO NET (Podrška uvođenju Preduzeća za vježbu u jugoistočnoj Evropi) u okviru intenzivne saradnje s lokalnim partnerima u BiH dao je veliki doprinos modernizaciji srednjeg stručnog obrazovanja u BiH, isktaknuto je danas na završnom događaju tog projekta u Sarajevu.

Projekt je u BiH iniciran 2004. godine, a zvanično se završava u decembru ove godine. KulturKontakt Austria, pod pokroviteljstvom Austrijske razvojne agencije i Saveznog ministarstva obrazovanja, umjetnosti i kulture Republike Austrije skoro deset godina uspješno implementira projekat ECO NET.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer istakao je postignuća i pozitivne rezultate ovog projekta naglašavajući da njegova iskustva pokazuju veću orjentiranost prema praksi i značajniju motivaciju učenika. Oni u „preduzećima za vježbu“, kako je dodao ambasador, simuliraju realno preduzeće i različitim ulogama doprinose njegovom rastu.

Generalni direktor KulturKontakt Austria Gerhard Kowar naglasio je važnost povezivanja nastavnih procesa sa realnim potrebama na tržištu, te regionalni karakter ovog projekta.

"U okviru projekta osnovano je više od hiljadu preduzeća za vježbu u više od 250 škola koja sarađuju među sobom, kao i sa sličnim preduzećima iz Evrope",.kazao je Kowar.

Jedno od postignuća ovog projekta je Priručnik i Radna sveska za mlade poduzetnike/ice (učenike/ice) pod nazivom "Youth Start", koji su promovisani danas.

To je, po Kowarovim riječima, prvi priručnik tog tipa u regionu, koji je izrađen u okviru projekta ECO NET, zajedno s autorima iz BiH i Austrije.

Njegova osnovna namjena je da prati mlade poduzetnike/ice ka razvoju vlastite kreativne poslovne ideje.

Taj trojezični priručnik treba omogućiti mladim ljudima da se na inovativan način upoznaju sa temom uspješnog i održivog poslovanja.

ECO NET projekt je u saradnji sa obrazovnim institucijama u BiH podržao uvođenje i diseminaciju nastave "Preduzeća za vježbu" u srednjim stručnim ekonomskim školama u BiH.

"Poduzetničko učenje treba jačati hrabrost mladih ljudi da ostvare svoje ideje i preuzmu budućnost u svoje ruke, toje budućnosti BiH", naveo je Kowar.