BiH
0

Doprinos Centra Nahla borbi protiv raka dojke

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centar za edukaciju i istraživanje Nahla organizirao je danas podjelu edukativnog materijala s detaljnim opisima načina na koji se vrši samopregled dojki, a u prostorijama Centra na Otoci u Sarajevu stručno osoblje zainteresiranima je i praktično pokazalo kako se vrše te vrste pregleda.

Postavljeni su i plakati koji sadržajem ukazuju na važnost ranog otkrivanja te opake bolesti, a na web stranici Centra postavljeni su i stručni tekstovi s istom porukom. Te aktivnosti organizirane su u okviru obilježavanja Svjetskog dana roze marame.

Iz Centra Nahla za Fenu navode da svake godine muslimanke širom svijeta posljednje srijede u oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke, organiziraju Dan roze marame, kao svoj doprinos borbi protiv te opake bolesti.

Tu inicijativu 2004. pokrenula je grupa američkih studentica s Univerziteta Kolumbija, a ona je dio globalne kampanje podizanja svijesti o raku dojke među svim ženama koja je posebno intenzivirana tokom oktobra.

“Na taj dan muslimanke organiziraju različite aktivnosti kroz koje prikupljaju sredstva za istraživanja usmjerena pronalasku lijeka za tu bolest, štampaju edukativne materijale, organiziraju besplatne preglede i pomažu da se u okruženju u kojem žive olakša život i pruži nada i podrška oboljelim ženama“, navode iz Centra.

U BiH nema jedinstvenog registra, a prema neslužbenim podacima u BiH godišnje od raka dojke oboli oko 1.400 žena. Bolest je izlječiva ako se otkrije u ranoj fazi. Stoga, su pregledi kod ljekara, kao i samopregledi od ogromne važnosti.

Na promjene kao što su kvržica koja je na dodir izrazito drugačija od ostalog tkiva, iscjedak iz bradavica, uvučena bradavica, uvećani limfni čvorovi ispod pazuha, naborana koža (tzv. narandžina koža) treba odmah reagirati jer su to simptomi koji mogu upućivati na rak dojke.