Goražde
0

Dopremljena oprema za otkupnu stanicu u MZ Orahovice

FENA
U Mjesnu zajednicu Orahovice, najudaljeniju u općini Goražde, u četvrtak je dopremljena vrijedna donacija.

Riječ je o opremi vrijednoj 17.000 KM namijenjenoj za uspostavu otkupne stanice. Projekt su zajedno realizirali UNHCR koji je u ove svrhe izdvojio 14.000 KM, Općina Goražde učestvovala je s 3.000 KM dok je implementator projekta organizacija ''Hilswerk'' iz Austrije.

''Riječ je o značajnom projektu čija će realizacija pomoći stanovnicima ovog dijela općine Goražde koji uglavnom žive od poljoprivrede. Otkupna stanica omogućit će prikupljanje i plasman proizvoda na tržište što će umnogome olakšati život u ovom kraju'', kazala je šefica Misije ''Hilswerka'' za BiH Suzana Jašarević.

Načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović istakao je da je otkupna stanica namijenjena za oko 200 domaćinstava, što doprinosi stvaranju uvjeta za poboljšanje standarda ovdašnjih stanovnika, njihov održivi povratak i opstanak na ovim prostorima.

''Dopremanjem opreme za otkupnu stanicu kompletiran je objekt u kojem će ujedno biti smještena i ambulanta te prostorije mjesne zajednice. Objekt je izgrađen uz pomoć IFAD-a, ambulanta je opremljena zahvaljujući UNDP-u dok je prostorije MZ opremila Općina Goražde. Tako će stanovnici Orahovica ali i susjednih mjesnih zajednica imati sve na jednom mjestu i lakše živjeti'', kazao je načelnik Kurtović.

O značaju ovog projekta govori i činjenica da je Mjesna zajednica Orahovice od Goražda udaljena 42 km što je otežavalo plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište, a dodatni problem predstavljale su i medicinske usluge posebno za starije stanovnike.