BiH
0

Dopredsjednici Vlade FBiH: Uradit ćemo sve da vlast dobro funkcioniše

FENA
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Novoimenovani dopredsjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Miličević (HDZBiH) i Aleksandar Remetić (DF) izjavili su za Fenu da su preuzeli odgovorne dužnostima, u kojima ih u naredne četiri godine očekuje dosta rada.

"Načelno sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem dogovorili smo se da ćemo sve uraditi da Federalna vlada dobro funkcionira", kazala je Miličević.

Ono što je posebno veseli je činjenica da su sinoć na prvoj hitnoj sjednici Vlade razmatrane veoma važne odluke, Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije uz Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, što su jednoglasno usvojili članovi nove Vlade.

"To mi daje optimizam. Osjetila sam da ćemo moći dobro raditi, ne bih željela da me vrijeme demantira. Uistinu bi htjela da to ono što mi možemo svako iz svojih resora", navela je Miličević.

Kao federalna ministrica finansija objasnila je da je budžet Federacije BiH za 2015., koji je sinoć usvojen u oba doma Parlamenta FBiH u iznosu od 2.334.147.169 KM, manji za 141 milion KM od prošlogodišnjeg.

Takav budžet, smatra, u startu ima obvezu po vraćanju duga (vanjskog i unutarnjeg) i po kamatama koje su 102 miliona KM, otprilike nešto manje od jednu milijardu, a to je 44 posto budžeta.

"Znači da mi o ovom budžetu ne možemo pričati da je razvojni. Nije on ni socijalni, jer ne može udovoljiti svim socijalnim zahtjevima. Medicinski rečeno on je infuzijski i uistinu želimo da više nikada takav proračun ne usvojimo odnosno da ti naši proračuni budu sa sigurnijom strukturnom prihoda", izjavila je Miličević.

Zaduženja po njenom mišljenju su sada veoma nekvalitetna, jer od ukupnih zaduženja za ovu godinu, 50 posto je na kratki rok sa velikim kamatnim stopama, a to su trezorski zapisi.

To se može riješiti rebalansom budžeta samo pod uvjetom, kako kaže, da se obnove razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, dok je najbolje rješenje kada bi imali sigurno punjenje proračuna od direktnih i indirektnih poreza.

Upravo će kroz rebalans budžeta Aleksandar Remetić kao federalni ministar trgovine nastojati da nađe mjesta za sve korisnike koju su vezani za Ministarstvo trgovine FBiH.

Prvo se, ističe, moraju sagledati svi problemi ministarstva za jednu, dvije i četiri naredne godine.

"Druga stvar je da vidimo sa svim korisnicima ministarstva u smislu kako oni vide probleme i rješenja, jer ih oni sigurno bolje znaju od nas. Treća stvar koju ću uraditi je da napravimo listu svih dosadašnjih inicijativa ministarstva, od prijedloga do ideja, koje nisu prošle. Ne da historijski istražujemo zbog čega, nego da po prioritetima napravimo redoslijed da bi obnovili neku od tih inicijativa u korist trgovine u Federaciji", kaže Remetić.

U četverogodišnjem mandatu naglašava da želi ići ispred korisnika i kritičara, te otvarati sistem i prostor poduzetnicima da razvijaju svoje biznise i zapošljavaju ljude.

"Svim tim ljudima, koje vode biznis, koji imaju svoj rizik i koji su uložili svoj novac treba pružiti da šire i jačaju svoj biznis, a samim tim će i Federacija imati korist od toga kroz zapošljavanje, poreze i sve ostalo", zaključio je u izjavi za Fenu dopredsjednik Vlade FBiH i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić.