BiH
0

Dopredsjednica Federacije BiH posjetila Gradačac

FENA
Dopredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić posjetila je danas Gradačac i razgovarala s predstavnicima općinskih vlasti i srpskim povratnicima o obnovi i povratku prognanika.

Povratnici su dopredsjednicu Mićić informirali o aktualnim problemima u povratničkim naseljima, gdje je infrastruktura u izrazito lošem stanju, obnova kuća zaustavljena, a zapošljavanja povratničke populacije uopće nema.

Predstavnik srpskih povratnika u Donje Srnice kod Gradačca Nenad Mitrović kazao je kako je prije više od četiri godine 70 srpskih obitelji podnijelo zahtjev za donaciju, ali da je do danas nitko od njih nije dobio.

"Povratak svih gradjana BiH u svoje prijeratne domove pitanje je broj jedan za državu BiH. Meni je žao da nismo iskoristili ni vrijeme ni kapacitete koje smo imali u prethodnom razdoblju, ali se ne trebamo vraćati na ono što nismo uradili nego govoriti o onome što trebamo uraditi", kazala je Spomenka Mićić.

Po njezinim riječima, općina Gradačac pretrpjela velika razaranja u ratu, ali je pokazala i dobru volju da se porušeno i obnovi.

"Čini mi se da se moglo uraditi više i vjerujem da će se nakon ovoga sastanka brže rješavati povratnički problemi. Dok god postoji volja za povratkom, pa makar se radilo samo o jednom čovjeku, mi ne smijemo stati", kazala je dopredsjednica Mićić.

Općinski načelnik Fadil Imširović rekao je da su problemi u svim povratničkim sredinama skoro identični, bez obzira na nacionalnu strukturu tih naselja.

"Mi imamo u bošnjačkom povratničkom naselju Jasenica situaciju da ćemo iduće jeseni upisati svega dva učenika. Ista je slika i u hrvatskom povratničkom naselju Tramošnica, gdje školu pohađa svega osam učenika, a prije rata bilo ih je skoro tisuću", kazao je Imširović.

Čelni ljudi općine istaknuli su da su sve mjesne zajednice u ravnopravnom položaju i da se svi projekti financiraju u skladu s odlukama Općinskog vijeća.