Od 5. do 7. novembra
34

Donosimo plan posjete švedske princeze Victorije Sarajevu i BiH

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedska princeza i prestolonasljednica Victoria njen muž princ Daniel od Švedske, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin, posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 5. do 7. novembra.

Ova posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prestolonasljednica i princ obavljaju svake godine. Delegacija će se sastati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine. Prije svih predviđen je zvanični susret sa tri člana Predsjedništva BiH.

U Parlamentarnoj skupštini će učestvovati na konferenciji o klimi i inovacijama, posjetit će projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i zanat Craft u Konjicu kao i Muzej ratnog djetinjstva te Zemaljski muzej u Sarajevu.

S gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva će posjetiti planinu Trebević, a susrest će se sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

"Svrha ove posjete je da se ojačaju već dobri odnosi između dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih. Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine Švedska s 18 miliona eura pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka EU, a ova pomoć se implementira u saradnji s lokalnim partnerima", kazali su iz Švedske ambasade.

Princeza Victoria zasadit će drvo sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić, ministricom okoliša i turizma Federacije BiH Editom Đapo i gradonačelnikom Distrikta Brčko Sinišom Milićem.

Svrha ovog čina je da se unaprijedi vidljivost važnosti projekta izrade Okolišne strategije za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Unapređenjem okoliša poboljšava se zdravlje i dobrobit ljudi, a također predstavlja i korak ka članstvu u EU.

U okviru projekta kojeg finansira Švedska, Institut za okoliš iz Štokholma će okupiti sve nadležne iz Vlade BiH, vlade RS i Vlade Federacije BiH kako bi izradili Okolišnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu. Strategija će se koristiti u toku predstojeće decenije za poboljšanje okoliša u zemlji.

Također, predviđen je i susret sa djecom iz Banje Luke i Sarajeva koja učestvuju u radionici gdje uče kako praviti robote u prostorijama System Verification.

Za ovaj kraljevski par predviđen je i obilazak Sarajeva sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom.