Sud BiH
0

Donošenje odluke na žalbu zbog pritvora Glavaša

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sud BiH primio je žalbu na odluku o ekstradicionom pritvoru Branimiru Glavašu, uhapšenom u BiH nakon što je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine nad Srbima, i odluka o tome mogla bi da bude donesena i danas, potvrdila je portparol Suda Manuela Hodžić.

Odlukom sudije Branka Perića, Glavašu, koji je nakon presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH gdje je nedavno dobio državljanstvo, juče je određen ekstradicioni pritvor koji bi trebalo da traje do 40 dana.

Prema odluci Suda, to je rok u kojem je Tužilaštvo BiH obavezno da priloži cjelokupnu dokumentaciju u vezi sa Glavašim slučajem.

Glavašev advokat Nikica Gržić juče je oko 16 sati podnio žalbu na odluku o ekstradicionom pritvoru, a sutra u 16 sati ističe rok u kojem se odluka mora donijeti. 

U odluci o zadržavanju Glavaša u pritvoru pogrešno je napisano da se žalba ulaže Apelacionom vijeću Suda, umjesto da se žalba prvo ulaže Krivičnom vanraspravnom vijeću, potvrđeno je kancelarije za informisanje Suda.

Sud je prihvatio da je Glavaš 22. oktobra prošle godine zakonito stekao državljanstvo BiH, ali je i zaključio da je upis u državljanstvo zatražen s očiglednom namjerom izbjegavanja procesuiranja i posljedica zbog osude za ratni zločin. 

Glavaš je 13. maja, na osnovu Interpolove potjernice, uhapšen u Kupresu, u FBiH, a zakonska prepreka za izručenje Hrvatskoj jeste njegovo BiH državljanstvo.
Glavaš je u petak, 8. maja, pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Po izricanju presude, Glavaš je pobjegao u BiH.

Županijski sud u Zagrebu odredio je Glavašu pritvor nakon što je Mandatno-imunitetna komisija hrvatskog Sabora donijela odluku da mu bude ukinut poslanički imunitet.