BiH
0

Donorsku karticu posjeduje 5.000 građana Kantona Sarajevo

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U povodu 14. oktobra, "Svjetskog dana darivanja organa i transplantacije", Donorska mreža u Kantonu Sarajevo organizirala je danas ispred sarajevske Katedrale potpisivanje donorskih kartica.

Darivanje organa i tkiva u svrhu liječenja bolesnih u BiH je zakonski regulirano, a potpisivanjem donorske kartice pristupa se mreži od više od 5.000 građana KS-a koji su pristali da nakon smrti svoje organe poklone onima kojima su potrebni.

"Cilj ovih akcija je povećanje broja donatora organa te predstavljanje našeg ureda čije je sjedište u KC Koševo, gdje sugrađani mogu dobiti sve potrebne informacije", izjavila je novinarima doc. dr. Halima Resić, šefica Centra za hemodijalizu KC Koševo i koordinatorica Donorske mreže u KS-u.

Osnovni cilj Donorske mreže KS-a je edukacija stanovništva o potrebi darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja presađivanjem. Presađivanjem organa i tkiva danas se širom svijeta uspješno liječe mnogi teški bolesnici.

U BiH se zasada radi samo presađivanje bubrega od živih davalaca čime se, prema riječima doc.dr. Resić, ne mogu zadovoljiti potrebe brojnih osoba čiji život ovisi o darovanom bubregu, srcu, jetri, plućima...

"U susjednim zemljama, Hrvatskoj naprimjer, se radi kadaverična transplantacija. Zahvaljujući tome, Hrvatska je ušla u sistem Eurotransplant koji čini sedam zemalja i u okviru tog sistema je samo ove godine urađeno 1.900 transplantacija bubrega. Dakle, 1.900 ljudi je skinuto s dijalize", objasnila je Resić.

Ona je istakla da je Centar za dijalizu KC Koševo opterećen sa četiri smjene te da nemaju mogućnost da primaju više pacijenata. Donorska mreža i darivanje organa jedan je od mogućih rješenja ovog problema.

U okviru obilježavanja "Svjetskog dana darivanja organa i transplantacije" sutra će u 16.00 sati u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu biti upriličeno predavanje "Darivanje organa" i "Moždana smrt". Predavači su doc.dr. Halima Resić i doc. dr. Azra Alajbegović.