BiH
0

Donirana oprema za slijepe i slabovidne osobe

FENA
U okviru implementacije programa "Kultura za razvoj" pod komponentom "poboljšan pristup kulturi" u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i Kancelarije UN-a u BiH danas je uručena donacija opreme za slijepe i slabovidne osobe.

Oprema se sastoji od visokokvalitetne tehničke opreme za snimanje i obradu zvuka kojim će se omogućiti kvalitetna produkcija knjižničkog materijala te široka upotreba novog materijala svim članovima za slijepe i slabovidne osobe u BiH kojih je registrirano 1.158.

Savezi slijepih i slabovidnih osoba Republike Srpske i Savez slijepih i slabovidnih osoba Herceg-Bosne opredijelili su se za individualna pomagala kojima će se direktno pomoći više od 70 osoba, a vrijednost danas donirane opreme je 53.651 KM.

Opremu je danas uručio ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović koji je podsjetio da se u saradnji s tri organizacije UN-a u BiH (UNDP, UNICEF i UNESCO) u implementaciju zajedničkog projekta "Kultura za razvoj" krenulo prije tri godine, a ima za cilj jačanje međukulturalnog razumijevanja putem unapređenja pravnog okvira u sektoru kulture, kulturne industrije i tolerancije spram različitosti.

Dodao je da je početkom godine okončan posao nabavke specijalne opreme za poboljšan pristup za ulaz u institucije kulture za osobe s invaliditetom. Opremu su dobili Narodna biblioteka Republike Srpske u Banjoj Luci, Pozorište u Prijedoru, Narodno pozorište u Mostaru, Zemaljski muzej u Sarajevu, Galerija portreta u Tuzli te Muzej Hercegovine u Trebinju.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH Juri Afanasiev naglasio je danas da ovaj projekt promovira jednaka prava osoba s posebnim potrebama, a u cijeli projekt uloženo je oko devet miliona KM i realizira se širom BiH.

"Projekt ima brojne aspekte, ali su nam posebno važni oni koji se odnose na osobe s invaliditetom, a sastoje se od jednakog pristupa informacijama, pristupa uslugama i javnim dobrima te kulturi", dodao je Afanasiev.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske Branko Suzić, izvršni direktor Saveza slijepih i slabovidnih osoba Herceg Bosne Ivan Perić i direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH Sakib Pleh složili su se da će ova pomoć mnogo poslužiti korisnicima njihovih biblioteka.

Naglasili da je ovaj čin zapravo praktična implementacija Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom čiji je potpisnik BiH.