BiH
0

Donirana oprema za protivminsko djelovanje entitetskim upravama civilne zaštite

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas na ceremoniji u Sarajevu povodom dodjele zaštitne opreme za protivminsko djelovanje, koju je donirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, da će ova donacija ojačati njihove kapacitete, jer će biti mobilniji i spremniji prilikom uklanjanja mina.

UNDP je Federalnoj i Republičkoj upravi civilne zaštite dodijelio tehničku, informatičku opremu i uniforme za osoblje u vrijednosti od 100.000 američkih dolara.

Šefica Sektora za pravdu i sigurnost u UNDP-u Amela Ćosović- edić kazala je da će UNDP dati podršku BiH jačanjem kapaciteta, radom na strategiji te pružanjem pomoći nadležnim ministarstvima i radom s odgovornim organima u BiH.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak upozorio je da je problem mina postao ozbiljniji nakon poplava koje su prošle godine zadesile BiH, jer je tada došlo do pomjeranja minskih polja te je stepen ugroženosti stanovništa postao veliki.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH su u pogledu minskih polja, najkritičniji dijelovi oko Maglaja i Žepča.

Informirao je da su s BHMAC-om i UNDP-om pokrenuli projekt "Land Release" tj. oslobađanje velikih površina, gdje je angažiran veliki broj deminera, tako da, kako je istakao, u jednom zadatku "oslobađaju" 1-2 miliona m2 površine.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos kazao je da su, po izvještajima BHMAC-a, poplave pomjerile 10 posto površina na kojima se nalaze mine, tako da je "donacija stigla u pravo vrijeme i na pravu adresu".

Naglasio je da je u Republici Srpskoj, u pogledu minskih polja, Doboj najugroženija zajednica, pogotovo što je to područje bilo najteže pogođeno poplavama.

Dodao je da su nakon poplava pregledali više od 350.000 m2 površina za koje su sumnjali da bi moglo doći do pomjeranja mina.