Slučaj "Bosnalijek"
45

Doneseno rješenje za raspisivanje crvene potjernice za Amarom Arslanagićem

Piše: M. N.
Foto: CIN
Foto: CIN
Kantonalni sud u Sarajevu izdao je naredbu za raspisivanje lokalne i međunarodne potjernice za Amarom Arslanagićem koji je optužen u slučaju "Bosnalijek", potvrđeno je za Klix.ba u ovom sudu.

Arslanagić se tri puta uzastopno nije pojavio na glavnom pretresu koji se u slučaju "Bosnalijek" vodi pred ovim sudom, zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo određivanje mjere pritvora i raspisivanje potjernice.

Sutkinja Indira Jahić izdala je danas naredbu, a na jučerašnjem ročištu odredila je mjeru jednomjesečnog pritvora koji će se računati od dana kada Arslanagić bude uhapšen.

On se trenutno nalazi u SAD-u, čiji je također državljanin, ali njegova trenutna adresa nije poznata. Bit će raspisana crvena potjernica na osnovu koje ga američka policija može zatvoriti i vratiti u BiH u zakonski predviđenom roku.

Ukoliko se Arslanagić samostalno vrati, on će biti uhapšen po slijetanju na neki od aerodroma u BiH, a ukoliko bude sletio na neki od drugih evropskih aerodroma, također može biti uhapšen te će biti tražena njegova ekstradicija u BiH.

Podsjetimo, Amara Arslanagića se, uz ostale optužene, tereti za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Sutkinja Jahić je jučer, uprkos protivljenju Tužilaštva KS i advokatice Senke Nožice, donijela odluku da se postupak protiv Amara Arslanagića razdvoji od ostalih optuženih.