Predsjedništvo BiH
0

Donesene odluke o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora

FENA
Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu u redovnoj proceduri donijelo nekoliko odluka o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora naše zemlje.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić saopćio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je ambasadoru Milovanu Blagojeviću u Republici Grčkoj produžen mandat, ambasadoru Milenku Mišiću u Kanadi, te Ivanu Orliću, ambasadoru u Češkoj Republici.

U redovnoj proceduri razriješeni su dužnosti Branimir Mandić, ambasador u Republici Mađarskoj, te Edin Dilberović, ambasador pri OSCE-u u Beču, a Igor Davidović imenovan je za ambasadora pri OSCE-u u Beču.

Također, Predsjedništvo BiH razriješilo je dužnosti Biseru Turković, ambasadoricu u SAD-u, Miloša Pricu, ambasadora pri UN-u u Njujorku, Nadu Janković, ambasadoricu u Republici Turskoj, Dragoljuba Ljepoju, generalnog konzula u Republici Italiji (Milano), te Borislava Marića, ambasadora pri Vijeću Evrope (Strazbur).

Hamdija Jahić razriješen je dužnosti ambasadora u Bugarskoj, a za novog ambasadora imenovan je Sifet Podžić, dosadašnji zapovjednik Združenog štaba Oružanih snaga (OS) BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj o radu i troškovima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a većina tačaka sjednice odnosila se na ratifikaciju međunarodnih sporazuma, ugovora, odluke o pristupanju, prihvatanju međunarodnih sporazuma i vođenju pregovora i dr.

Komšić je saopćio da je na sjednici usvojen Plan strukture generalskog kora o odbrambenom sistemu BiH i prijedlog odluke o postavljenju profesionalnih vojnih osoba na generalske pozicije u OSBiH i određivanje vršitelja dužnosti na generalskim pozicijama u OS.