Predsjedništvo BiH
0

Donesena odluka o ratifikaciji SSP-a

FENA
Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu donijelo Odluku o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Bosne i Hercegovine.

Prihvaćen je poziv predsjednika Generalne skupštine UN-a upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH da učestvuje na Sastanku na visokom nivou o finansiranju za razvoj, Doha, 29. novembra do 2. decembra.

Predsjedništvo BiH razmatralo je Poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji "Civilizacija mira: religije i kulture u dijalogu" - Kipar, 14.-15. novembar i donijelo Odluku da BiH predstavlja Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Prihvaćen je Izvještaj o učešću pripadnika oružanih snaga, policijskih službenika i državnih službenika BiH u operaciji podrške miru u inostranstvu za period 1.3. - 30.6. 2008.

Predsjedništvo BiH dalo je ovlaštenje za potpisivanje Konvencije o zabrani kasetne municije. Konvenciju će potpisati ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

Usvojen je Zaključak o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a. Na istoj sjednici usvojeni su dokumenti Aide-mémoire i Akcioni plan institucija BiH u procesu lobiranja za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a. U tom kontekstu prihvaćena je Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH o statusu kandidature BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010-2011. i o do sada obezbijeđenim podrškama.

Prilikom usvajanja prijedloga teksta Aide-mémoire naloženo je svim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BiH da ga koriste kao kao osnovu i podsjetnik prilikom angažiranja na dobijanju podrške za kandidaturu BiH za nestalnu članicu, a u skladu sa Zaključkom Predsjedništva BiH br. 01-011-1828-23/08 od 29. 07. 2008. godine. Prilikom usvajanja Akcionog plana naloženo je Ministarstvu vanjskih poslova BiH da pokrene sve aktivnosti predviđene Planom.

Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu donijelo i odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Prvi Amandman na kreditni sporazum između BiH koja djeluje putem Ministarstva finansija i trezora i Kraljevine Španije, koja djeluje putem Ureda Kreditnog instituta, potpisan 25.7. 2002. godine, za finansiranje sistema vodosnabdijevanja općine Olovo.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i kabineta ministara Ukrajine o međunarodnom kombinovanom transportu.

Donesena je i Odluku o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika Sporazuma o zračnom prometu između BiH i Sirijske Arapske Republike.

Na današnjoj sjednici izvršena je primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH po načelu rotacije, koju je u proteklih osam mjeseci vršio Haris Silajdžić. U narednih osam mjeseci dužnost predsjedavajućeg vršit će član predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.