BiH
0

Donesena odluka o mjerama radi efikasnijeg provođenja mandata MKJS

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevo donijelo Odluku o mjerama radi efikasnog provođenja mandata Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće ministara BiH tom odlukom uvodi restriktivne mjere koje je usvojilo Vijeće Evropske unije radi sprječavanja ulaska i tranzita preko teritorije BiH pojedinaca koji učestvuju u aktivnostima koje pomažu osobama u bijegu da izbjegnu pravdu za zločine za koje je ih je optužio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ili koji inače postupaju na način koji može omesti MKSJ da efikasno provede svoj mandat, a koji nisu državljani BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je Evropska unija utvrdila listu ljudi koje smatra da su na listi pomagača osumnjičenim za ratne zločine.

"Mi smo u skladu sa zakonom koji je usvojen 2006. godine donijeli odluku da se zabrani prelaz preko teritorije BiH onima sa te liste koji nisu državljani BiH. To je jedna od mjera koje je Vijeće ministara poduzelo kako bi se udovoljilo onome što jeste obaveza EU“, kazao je Špirić.

Dodao je kako BiH nije članica EU i na nju ne bi trebale da se odnose odluke EU.

"Ali zato što smo se i suštinski i deklarativno opredijelili da je konačna sudbina BiH u sastavu EU želimo da pokažemo da se na najbolji način odnosimo prema onome što su odluke EU i što jeste pozitivna saradnja sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu“, kazao je Špirić.

Državna granična policija BiH preduzet će, u skladu s ovom odlukom, sve potrebne mjere radi sprječavanja ulaska ili tranzita preko teritorije BiH za 42 označene osobe, ukoliko nisu državljani BiH, a vodeći računa o obavezama BiH prema međunarodnom pravu.