{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donesena odluka o izmjenama odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva

F
20.3.2007. u 11:22
0
0
Donesena odluka o izmjenama odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva
0
Donesena odluka o izmjenama odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da je donošenjem Odluke o izmjenama Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva učinjen najbolji mogući potez s ciljem razvijanja bh. ekonomije i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita.
On je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da postoje izvjesne korekcije odluke u članu jedan, kada su u pitanju obilježavanja naftnih derivata na način da stoji da derivat nije u skladu s evropskim standardima.

Utvrđena su i dva nova člana koja određuju da će Vijeće ministara BiH svakih šest mjeseci biti informirano o dinamici realizacije rokova utvrđenih u odluci i ukoliko se rokovi ne realizuju po dinamičkom planu, ova odluka prestaje da važi.

Posebnim članom je određeno da će za provođenje ove odluke nadležno ministarstvo donijeti odgovarajući provedbeni propis u roku 90 dana od dana donošenja odluke.

Utvrđena su i tri zaključka kojima je stvoren osnov za donošenje ove odluke i, kako je kazao Špirić, nastavak procesa izgradnje povjerenja u BiH.

U roku od 60 dana od stupanja na snagu odluke o izmjenama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva Vijeće ministara će analizirati i unaprijediti odluku u smislu ispunjavanja uvjeta vezano za stav Vlade Federacije BiH posebno u vezi s kontrolom kvaliteta tečnih naftnih goriva iz uvoza i onih koji budu proizvedeni u Rafineriji Bosanski Brod.

Zaključeno je da Vijeće ministara donošenjem odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva ni na koji način ne prejudicira pravično rješenje pitanja suvlasničkih odnosa u Rafineriji nafte Bosanski Brod i jadranskom naftovodu Janaf.

Trećim zaključkom Vijeće ministara zahtijeva od Vlade RS-a da poduzme sve aktivnosti u cilju omogućavanja vraćanja radnika u naftnu industriju koja je predmet ugovora, ili da im se osigura adekvatna obeštećenja.
-Ovim zaključcima stvoren je osnov da Vijeće ministara danas jednoglasno usvoji odluku o kvaliteti tečnih goriva proizvedenih u BiH – kazao je Špirić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Špirić je istakao da donesena odluka važi do momenta rekonstrukcije Rafinerije i njenih kapaciteta, odnosno do momenta kada će proizvoditi derivate u skladu s evropskim standardima, napominjući da će se pratiti ispunjavanje utvrđenih rokova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: