{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donesen tzv. interventni zakon u FBiH

F
30.7.2009. u 15:29
0
5
Donesen tzv. interventni zakon u FBiH
0
Donesen  tzv. interventni zakon u FBiH
Nedugo po odobravanju rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu zakon kojim se najavljuju budžetske uštede u davanjima za plaće i naknade javnoj upravi.
Ovaj tekst službenog naziva Zakon o načinu ostvarenja ušteda u FBiH, a neslužbenog 'interventni zakon', propisuje umanjenje za 10 posto ukupnih suma koje se budžetskim korisnicima izdvajaju za plaće i druge naknade te prethodno vraćanje tih suma na nivo iz decembra prošle godine.

Zakon je jedan od načina za uštede u javnoj potrošnji na kojima insistira Međunarodni monetarni fond (MMF) i jučer je odobren većinom glasova i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

U ova dva dana u Parlamentu je razmatran u paketu s rebalansom ovogodišnjeg entitetskog budžeta kojim su, osim ušteda u davanjima za plaće, planirana umanjenja u mnogim stavkama pa i u onim za socijalne i veteranske kategorije.

Rebalansirani budžet uvjet je da Federacija preuzme s računa Centralne banke BiH 268 miliona KM prve tranše stand-by aranžmana koji je Bosna i Hercegovina postigla s Međunarodnim monetarnim fondom.

Nakon današnjeg odobravanja rebalansa u Parlamentu, federalni dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda nada se da će taj novac biti operativan do utorka.

Po odobravanju rebalansa i Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji, sjednica Doma naroda je nastavljena a jedna od preostalih tačaka dnevnog reda je Nacrt zakona o mladima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: