Većinom glasova
0

Donesen federalni Zakon o sukobu interesa u organima vlasti

FENA
Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH odobren je u Sarajevu većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Zakon zabranjuje izabranim dužnosnicima u Federaciji, nositeljima izvršnih funkcija i savjetnicima angažovanje na pozicije u upravnim odborima, odnosno u upravama javnih preduzeća i na pozicije ovlašćenih osoba u javnim preduzećima.

Također im zabranjuje određene dužnosti u privatnim preduzećima koja su finansirana iz budžeta Federacije BiH, kao i pružanje ličnih usluga bilo kojem javnom ili privatnom preduzeću koje sklapa ugovore i na drugi način posluje s vladama u vrijednosti većoj od 5.000 KM.

Odredbama su regulirane zabrane i u vezi s angažovanjem bliskih srodnika izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika te zabrane primanja darova, dodatnih naknada i slično.

Precizirano je da izabrani dužnosnici, nositelji izvršne vlasti i savjetnici moraju podnijeti ostavku tri dana od preuzimanja javne funkcije ako je ona u sukobu interesa s funkcijom koju već obavljaju.

Zakon o sukobu interesa prihvaćen je nedavno u istom tekstu i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta pa stoga može ubrzo stupiti na snagu.

U parlamentarnu proceduru upućen je po hitnom postupku, a danas je radi njega Dom naroda zasjedao vanredno.

Razlog za ovu žurbu je materija koju reguliše jer ona iziskuje da bude uobličena legislativno i stupi na snagu u Federaciji prije zvaničnog objavljivanja konačnih rezultata proteklih lokalnih izbora održanih u BiH 5. oktobra.

U toku današnje delegatske rasprave predlagano je nekoliko amandmana u formi dodatnih intervencija u Zakonu. Da su amandmani uvaženi, učinili bi da Zakon ne bude usvojen u istom tekstu u kojem ga je nedavno odobrio Predstavnički dom pa bi usuglašavanje usporilo njegovo stupanje na snagu.

Jedan od amandmana predlagao je Klub bošnjačkih delegata i njime tražio da postupak za utvrđivanje sukoba interesa provodi posebna parlamentarna komisija.

Tu dužnost u aktuelnoj praksi obavlja Centralna izborna komisija BiH.

Iako nijedan amandman nije prihvaćen, zaključeno je da Federalna vlada razmotri primjedbe i sugestije koje su delegati danas izrekli u vezi s ovom tekstom i u roku od 60 dana predloži izmjene.

Na današnjoj sjednici su usvojene i dvije odluke koje nisu u vezi sa Zakonom o sukobu interesa već su naknadno uvrštene u dnevni red.

Prvom odlukom je Dom naroda dao saglasnost za prihvatanje granta Međunarodne banke za obnovu i razvoj za "Projekt za šumske i planinske zaštićene oblasti", a drugom saglasnost za prihvatanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje projekta koridor 5-C.

Sjednica Doma naroda je završena, a iduća, redovna, najavljena je za narednu sedmicu.