Lobistica Sanela Jenkins
0

Donatorska noć za BiH na Beverly Hillsu

Sarajevo-x.com
Svjetski poznata Bosanka Sanela Jenkins upriličila je prijem u Peninsula hotelu na Beverly Hillsu u Los Angelesu na kojem se skupljao novac za finansiranje UCLA "Sanela Diana Jenkins” Centra za međunarodnu pravdu, koji je osnovan u avgustu prošle godine njenom donacijom od 4 miliona dolara i posebno fokusiran na istraživanje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Prijem je upriličen upravo u sedmici Oskara kako bi mu se pridružile brojne ličnosti iz medijskog, javnog i političkog života Hollywooda i Los Angelesa. Specijalni gost iz naše zemlje bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, a prijemu su prisustvovali i Sanelina majka Rašida, te aktivisti Fondacije “Irnis Ćatić” Adnan i Admir Pašić.

Sanela je tom prilikom promovisala i zbirku umjetničkih fotografija objavljenih u knjizi "Room 23“, a kompletan prihod od ove knjige, koja će koštati 99 američkih dolara, ići će za finansiranje UCLA "Sanela Diana Jenkins“ Centra za međunarodnu pravdu.

Među mnogim poznatim licima na prijemu su se mogli vidjeti Cindy Crawford, Elton John, Larry King, Jerry Weintraub, Gabrielle Reece, Melissa Odabash, Anthony Kiedis, Vladimir Kličko, Hayden Panettiere, Gina Gershon, Julie Brown, Natasha Henstridge, Michele Hicks, Harry Hamlin, Lisa Rinna, i mnogi drugi. Donatorsku večer otvorili su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić i model Cindy Crawford.

Dr. Silajdžić je u svom obraćanju posebno istakao Sanelinu viziju i opredjeljenost za pomoć izučavanju ljudskih prava i njenu odlučnost za traganjem za pravdom, te naglasio: “Sanelin najveći uspjeh je njena podrška žrtvama, onima čiji glas se ne može čuti tako često, i na tome joj svi trebamo biti zahvalni.”

"Drago mi je što sam dio projekta koji će pomoći BiH. Sanela mi je ispričala mnogo lijepih stvari o svojoj zemlji i nadam se da ću imati priliku da je posjetim“, prilikom svog obraćanja istakla je top model i manekenka Cindy Crawford.

Ova Bosanka koristi svaku priliku da promoviše Bosnu i Hercegovinu.

"BiH je mala zemlja velikih mogućnosti, uvijek otvorena i gostoljubiva za sve ljude dobre volje“, izjavila je Sanela. “Velika mi je želja da promijenim imidž koji BiH trenutno ima u cijelom svijetu. Imidž rata, krvi i ubijanja, želim promjeniti i reći ljudima u svijetu da smo bolji od mnogih drugih. Želim privući ljude da dođu i vide naše prirodne ljepote i obiđu turističke destinacije. Ja znam šta nam se desilo, i to neću nikad zaboraviti, i tražiću pravdu do kraja života, ali svi u svijetu moraju znati da se više nikad sa nama ne mogu igrati. Da nismo manje vrijedni od drugih, naprotiv, mi smo mali ali pametan narod koji ima prelijepu zemlju. To će biti moja poruka gdje god se budem kretala“, kaže Sanela koja je prošle godine u Sarajevo dovela pop zvijezdu James Blunta i modnog gurua Roberta Cavalija.

Ideja za projekt "Room 23“, čije je fotografije uradila poznata umjetnica Deborah Anderson, potekla je upravo od Saneline želje da okupi poznata imena koja daju podršku njoj i Bosni i Hercegovini.

"Znam kako funkcioniše ovaj svijet i kako s njima komunicirati“, govori Sanela. "Uspjela sam u jednom projektu, jednoj knjizi, okupiti mnoge zvijezde Holivuda koje ne samo da su pomogle BiH, već žele da je posjete i podržavaju na njenom putu izgradnje demokratskog i prosperitetnog društva. Možda neko ne shvata kakve veze imaju umjetničke fotografije i naša zemlja. Ili šta je zajedničko za ovakvu knjigu i pitanje ljudskih prava i zločina u BiH. Međutim, ta knjiga je atraktivna za ljubitelje filma i umjetnosti. Kupovaće je mnogi zbog fotografija, a onda kad je otvore tamo će naći u jednom kratkom tekstu rečenice o našoj zemlji i o UCLA klinici za ljudska prava“, kaže ova Bosanka čija humanitarna Fondacija "Irnis Ćatić“ već dugih niz godina pomaže najugroženim populacijama u našoj zemlji.