BiH
0

Donatorska konferencija za Srebrenicu

FENA
Na otvaranju donatorske konferencije za Srebrenicu prisutnim se obratila Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP- a koja je istakla da je u obnovi Srebrenice učinjen znatan napredak zahvaljujući partnerskom odnosu Općine i međunarodnih organizacija.

U cilju bržeg napretka neophodno je i dalje koordinirati rad svih relevantnih faktora. Ključna uloga je na Općini Srebrenica, naglasila je McNab.

Clifford Bond, izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu istakao je da današnja konferencija neće dati odgovor na sva bitna pitanja, ali će se dati važan doprinos viziji razvoja Općine Srebrenica. Ova lokalna zajednica ima razvojne programe i moramo pronaći i ohrabriti donatore i zainteresovane biznismene i kompanije koje će ulagati svoj kapital u razvoj Srebrenice, rekao je Bond.

Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica, i Igor Davidović, predsjedavajući Koordinacionog tima za Srebrenicu, istakli su da se samo zajedničkim akcijama mogu stvoriti bolji uvjeti življenja u ovom gradu, a to je potencirao i Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine općine Srebrenica. On je dodao da razvoj Općine mora ići podjednako i za stanovnike srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Donatorskoj konferenciji za Srebrenicu prisustvuju ministri za raseljene i izbjegle osobe oba entiteta, ambasadori Holandije, Grčke, te izaslanici nekoliko susjednih zemalja.

Daljnji tok konferencije je zatvoren za javnost. Za sutra u 10 sati zakazana je pres-konferencija u UNDP-u Sarajevo.