BiH
16

Donator iz Holandije osigurao 70 pari skija za starogradske osnovce

Klix.ba
Zaim Memagić, Sarajlija koji trenutno živi i radi u Holandiji, uručio je danas vrijednu donaciju Općini Stari Grad, tačnije osnovcima koji pohađaju školu skijanja.

Kada je čuo za projekat besplatnog zimovanja i škole skijanja “Igman 2017” koji je Općina organizovala za učenike iz porodica slabijeg imovinskog stanja, odlučio je dati svoj doprinos.

“Pročitao sam na internetu da je Općina Stari Grad platila zimovanje i školu skijanja djeci kojima to roditelji ne mogu priuštiti i ta ideja mi se jako svidjela. Moj brat Lelo i ja smo se obratili načelniku Hadžibajriću i ponudili da damo svoj doprinos. Radi se o korištenoj opremi, ali koja će djeci sigurno dobro doći jer je vrhunskog kvaliteta, a to su skije, štapovi, pancerice, zimske čizme i nešto skafandera,” kazao je Memagić. Pojasnio je da se radi o 70 pari skija, od dječijeg uzrasta do odraslih.

Iako sa porodicom živi u Holandiji preko dvadeset godina, itekako je vezan za domovinu, Sarajevo posebno. Donacija skijaške opreme nije jedina akcija koju je Memagić realizovao u Bosni i Hercegovini. Ranijih godina podržao je Udruženje boraca Srednje-bosanskog kantona, donirao opremu Ski-klubu Vlašić itd.

Zaim ističe da njegova porodica potiče iz Olova što je razlog više za saradnju.

"Iako smo daleko od Sarajeva, trudimo se da znamo što više o dešavanjima u našoj zemlji. Tako smo, putem interneta, pročitali da su se općine Stari Grad i Olovo bratimile, pa je to razlog više da i mi podržimo te pobratimske odnose", kazao je Zaim.

Memagića je danas primio načelnik Ibrahim Hadžibajrić i zahvalio im se za ovaj humani gest kazavši da mu je posebno drago kada se i drugi odluče uključiti u projekte koji su namijenjeni djeci. Hadžibajrić je kazao da Općina neprestano ulaže u školske objekte i projekte namijenjene učenicima, a sve kako bi se najmlađima osigurali što bolji uslovi za osnovno obrazovanje i odgoj, te boravak i rad u školama.

Projekat “Igman 2017” realizuje se u planinskom domu “Ozonski raj” na Igmanu gdje učenici četvrtih razreda osnovnih škola iz Starog Grada uče skijati sa licenciranim instruktorima. Donirana oprema bit će sljedeće sedmice prevezena u “Ozonski raj” i djeci će biti na raspolaganju, a koristit će je i svi budući polaznici. Inače, prva grupa polaznika ove škole danas se vratila u Sarajevo, a druga grupa, koju čine učenici iz škola “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” i “Mula Mustafa Bašeskija” put Igmana kreće u ponedjeljak ujutro.