Potreban konsenzus
3

Donald Tusk: Brine nas izborna reforma u BiH

Piše: I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH poručio je šaljivo da bi mu novi nadimak mogao biti Konsenzus, aludirajući na nemogućnost predstavnika bh. političkih stranaka da nađu rješenje za izborno zakonodavstvo.

Tusk je kazao da Evropsku uniju naročito brine pitanje vezano za izbornu reformu, napominjući da žarko žele da se to pitanje riješi.

"Evropska unija nas uči da međuetničke i međuvjerske nesuglasice donose samo tenzije. Historija Evropske unije nas uči da pomirenje jeste moguće, čak i među zakletim neprijateljima. To će omogućiti bolji život za sve", kazao je Tusk.

Osvrnuo se na predstojeći samit u Sofiji, kazavši da to treba biti prilika kojom će se potvrditi evropska perspektiva za cijeli Zapadni Balkan.

"Evropska unija je najveći investitor za tu regiju, pa tako je i za BiH. Na samitu će se pokušati unaprijediti program povezivosti ljudi, digitalizacije", rekao je Tusk.

Naveo je da su zvaničnici EU spremni da ispunjavaju svoja obećanja i da pomažu Bosni i Hercegovini.

"Jednog dana će Bosna i Hercegovina biti dio transportne rute ponovo ujedinjene Evrope. Svima nam je u interesu da još više investiramo. Moramo se oduprijeti sigurnosnim izazovima", istakao je Tusk.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio se Donaldu Tusku za sve što on i njegove kolege rade.

"Dodatno ste nas ohrabrili da naš evropski put nastavimo. To je jedini put za BiH. Mnoštvo je otvorenih pitanja i moramo tražiti ono što je zajednički sadržatelj, kako bi se riješilo i izborno zakonodavstvo, i sigurnosna pitanja", kazao je Čović.

Podsjetio je da je BiH politički osjetljiva.

"Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, ne i Bosne i Hercegovine. Pelješki most je od interesa za jug Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo Evropskoj uniji što je podržala takav projekat. Mi moramo svoja stajališta usaglasiti u BiH, pa onda izlaziti u javnost sa njima. To je, uz ostalo, rezultat izborne kampanje", rekao Čović.