{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donald Rumsfeld izjavio da je moguće da u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje

5.2.2004. u 19:37
0
0
Donald Rumsfeld izjavio da je moguće da u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje
0
Donald Rumsfeld izjavio da je moguće da u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje
Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld izjavio je da je moguće da u Iraku uopće nije bilo oružja za masovno uništenje, kada je koalicija pređvodena Sjedinjenim Državama krenula u napad na tu zemlju.
Rumsfeld je obračajući se Komitetu gornjeg doma parlamenta, branio ulazak Amerike u rat. "Ubijeđen sam da je predsjednik Bush uradio pravu stvar u Iraku", kazao je Rumsfeld, prenosi PBS.

U svojoj prvoj javnoj odbrani prijeratnih obavještajnih podataka, direktor CIA-e George Tennet izjavio je danas da američki analitičari nikada prije rata nisu tvrdili da je Irak predstavljao blisku opasnost. Tennet je izjavio da su analitičari raspolagali raznim opcijama o stanju iračkih programa hemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja, te da su te razlike izražene u nacionalnoj obavještajnoj procjeni od oktobra 2002. godine upućenoj Bijeloj kući. "Analitičari su dali objektivnu procjenu našim tvorcima politike o brutalnom diktatoru koji je nastavio napore da nas prevari i izgradi programe koji bi trajno mogli prijetiti našim interesima. Niko nam nije rekao šta da kažemo niti kako da to kažemo", kazao je Tennet u govoru u Georgetown univerzitetu. Prema njegovim riječima, u obavještajnim poslovima nikada se ne može u potpunosti biti u pravu. "Kada su nam stigle činjenice o Iraku, nisu bile ni potuno ispravne ni potpuno pogrešne", zaključio je Tennet.

Rusija smatra da pitanje o navodnom postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku zahtijeva konačan odgovor, izjavio je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Jurij Fedotov. Fedotov je rekao da je Irak efektivno radio na proizvodnji zabranjenog oružja i da su dio tog oružja, možda i svo oružje, svojevremeno uništili ili Iračani, ili je to učinjeno pod kontrolom međunarodnih inspektora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: