{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donald Rumsfeld izjavio da je moguće da u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje

Klix.ba
5.2.2004. u 19:37
0
0
Donald Rumsfeld izjavio da je moguće da u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje
0
Donald Rumsfeld izjavio da je moguće da u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje
Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld izjavio je da je moguće da u Iraku uopće nije bilo oružja za masovno uništenje, kada je koalicija pređvodena Sjedinjenim Državama krenula u napad na tu zemlju.
Rumsfeld je obračajući se Komitetu gornjeg doma parlamenta, branio ulazak Amerike u rat. "Ubijeđen sam da je predsjednik Bush uradio pravu stvar u Iraku", kazao je Rumsfeld, prenosi PBS.

U svojoj prvoj javnoj odbrani prijeratnih obavještajnih podataka, direktor CIA-e George Tennet izjavio je danas da američki analitičari nikada prije rata nisu tvrdili da je Irak predstavljao blisku opasnost. Tennet je izjavio da su analitičari raspolagali raznim opcijama o stanju iračkih programa hemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja, te da su te razlike izražene u nacionalnoj obavještajnoj procjeni od oktobra 2002. godine upućenoj Bijeloj kući. "Analitičari su dali objektivnu procjenu našim tvorcima politike o brutalnom diktatoru koji je nastavio napore da nas prevari i izgradi programe koji bi trajno mogli prijetiti našim interesima. Niko nam nije rekao šta da kažemo niti kako da to kažemo", kazao je Tennet u govoru u Georgetown univerzitetu. Prema njegovim riječima, u obavještajnim poslovima nikada se ne može u potpunosti biti u pravu. "Kada su nam stigle činjenice o Iraku, nisu bile ni potuno ispravne ni potpuno pogrešne", zaključio je Tennet.

Rusija smatra da pitanje o navodnom postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku zahtijeva konačan odgovor, izjavio je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Jurij Fedotov. Fedotov je rekao da je Irak efektivno radio na proizvodnji zabranjenog oružja i da su dio tog oružja, možda i svo oružje, svojevremeno uništili ili Iračani, ili je to učinjeno pod kontrolom međunarodnih inspektora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: