Istražna komisija
0

Donacije otišle u ruke novopečenih bogataša?

Sarajevo-x.com
Istražna komsija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava uskoro će Parlamentarnoj skupštini BiH prezentirati plan rada kako bi se napokon utvrdila istina o nestanku nekoliko milijardi KM donacija koje su bile namijenjene za obnovu i rekonstrukciju BiH, kazao je za naš portal Denis Bećirović, član ove komisije.

Komisija koja je osnovana prije dva mjeseca ima zadatak da utvrdi gdje su utrošene ogromne sume novca koje su strane zemlje, među kojima i Sjedinjene Američke Države, zemlje Evropske unije i islamskog svijeta, donirale za obnovu porušene zemlje.

Jedan od koraka koje je ova komisija poduzela je upućivanje u parlamentarnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o slobodi pristupa informacijama, koji bi omogućili lakši rad komisije.

"Članovi Istražne komisije moraju prije svega sačekati punu podršku nadležnih vlasti, kako bi napokon došli do podataka ko je i kada trošio donatorska sredstva, kome su bila namijenjena, te gdje su na kraju završila", kazao je Bećirović.

Oko utroška donacija za BiH u periodu od 1996. godine do 2008. godine postoji nekoliko špekulacija u javnosti. Prethodna komisija utvrdila je da se radi o iznosu od 14 milijardi KM, a kasnije su tu brojku sveli na oko 7 milijardi KM. Predsjednik sadašnje komisije Sefer Halilović kazao je da u BiH nestalo oko 8,6 milijardi KM donacija.

Mnogi smatraju da je taj novac otišao u privatne džepove bošnjačkih političara, koji su se nakon rata iznenada obogatili.

"Prepostavka da je veliki dio novca otišao u privatne ruke, ali smatram da se ta problematika ne može nacionalno ograničiti. Činjenica je da su pojedini ljudi koji prije rata nisu imali nikakvih nekretnina, poslije rata stekli ogromnu imovinu. Zato se postavlja opravdano pitanje da li je novac koji je bio namijenjen obnovi zemlje, otišao u ruke novopečenih bogataša", istakao je Bećirović.

Prvi zvanični rezultati istraživanje ove komisije, ukoliko parlamenat odobri njihov plan rada, bit će poznati javnosti u narednih šest mjeseci.