NVO altruista "Svjetlo"
27

Donacija za sedmočlanu porodicu Vukšić

Klix.ba
Porodica Krešimira Vukšića
Porodica Krešimira Vukšića
Mladi s umanjenim sposobnostima NVO altruista "Svjetlo" posjetili su sedmočlanu porodicu Krešimira Vukšića i dodijelili im donaciju od 130 KM za kupovinu hrane i pelena za djecu.

Ova skromna donacija je dio prihoda kojeg su se solidarno odrekli polaznici radionice "ArT LiNe", a prihod je ostvaren prodajom ručno rađenih radova mladih s umanjenim sposobnostima na prodajnoj izložbi koja je 7. i 8. septembra održana u Mercator centru.

"Veoma mi je drago da smo mi našim trudom zaradili nešto novca i da smo mogli pomoći porodicu našeg člana. Kada možemo pomoći drugima nas to čni sretnim",izjavila je Jasmina Divljanović, članica NVO altruista "Svjetlo".

Na sastanku sa polaznicima radionice dogovoreno je da do kraja godine od prodaje njihovih ručno rađenih radova trećina ostvarenog prihoda bude donirana za djecu čiji su roditelji osobe s umanjenim sposobnostima.

"U našoj organizaciji evidentirano je 14 porodica čiji su roditelji osobe s umanjenim sposobnostima koji imaju 22 djece. Na ovaj način želimo skrenuti pažnju društvu na položaj i potrebe ove populacije, koji nemaju nikakvu sistemsku podršku, a smatramo da bi najznačajnija bila u odgojno-obrazovnom procesu", poručuju iz ovog udruženja.

Porodica Krešimira Vukšića ima sedam članova, od čega je petoro djece, a trojke su rođene u januaru 2011. godine. U porodici niko ne radi, a jedina primanja su im porodična invalidnina i dječiji doplatak.

"U danima koji su pred nama porodica Vukšić ima potrebu za hranom, drvima, pelenama, dječijom obućom i odjećom", alarmiraju iz NVO "Svjetlo".