UNHCR
0

Donacija sjemena za povratnike

Sarajevo-x.com
Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) će isporučiti prvu količinu sjemena za povratnike na teritoriji Zvornika, u sela Tahići, Glumina, Radakovac, Snagovo, N. Selo, S. Varoš, Setići, Potočani, Hajdarevići, Klisa, Lipovac, Kaludrani, Glodi, Drinjača, Kula Grad, Kamenica, Dugi Dio, Grebe, G. Sepak, Sultanovići, Kučić Kula, Jošanica, Oraovac, Đulići, Križevići, Kozluk, Trsić, Grbavci, Bečići, S. Varoš.

Ovaj projekt je pokrenuo UNHCR na hitan zahtjev Fadila Banjanovića Bracike, delegata u Domu naroda Republike Srpske. Banjanović je istakao potrebu da se podrži isporuka proljetnog sjemena za povratnike na teritoriji Zvornika. U kontekstu današnje ekonomske krize i sve veće nezaposlenosti, povratnici u zvorničku opštinu se bore sa visokom cijenom sadnje i pripreme zemljišta. Opština je pripremila listu prioritetnih korisnika ali nije bila u mogućnosti da osigura adekvatna sredstva za nabavku sjemena.

UNHCR je odgovorio na ovaj apel u samo par sedmica i osigurao - u saradnji sa svojim izvršnim partnerom, Hilfswerkom iz Austrije – da 268 porodica dobije sjeme krompira, a 242 porodice sjeme kukuruza u sveukupnoj vrijednosti od 23.500 KM. Nakon ovogodišnje jesenje žetve, korisnici projekta imaju obavezu da izvjesnu količinu krompira daju zajednici, što će biti upućeno u javnu kuhinju na toj teritoriji, saopšteno je iz UNHCR-a.