BiH
0

Donacija Dine Merlina KCUS-u

Sarajevo-x.com
U srijedu je u prostorijama Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu upriličeno uručenje donacije Dine Dervišhalidovića – Merlina. Radi se o sredstvima za nabavku ortopedskih pomagala (pet bezcementnih proteza kuka), neophodnih za liječenje bolesnika koji već duže vrijeme čekaju na njih.

U ime Klinike, donaciju je primio šef Klinike prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i tom prilikom je rekao:

“Projekat je započeo uz finansijsku podršku austrijske organizacije Svjetlo Smijeha. U sedam godina saradnje uspješno je operisano 110 pacijenata. Radi se o socijalno ugroženim kategorijama pacijenata koji nemaju materijalne mogućnosti da učestvuju u sredstvima liječenja. U jednom trenutku naši austrijski partneri su rekli da očekuju da se domaći donatori odazovu ovoj akciji. Mi smo uputili apele nekim pojedincima, a prvi koji je odgovorio na njih je g. Dino Dervišhalidović, popularni Merlin. Ovim je otvorena nova etapa u projekta pod nazivom “Pomozimo im da prohodaju bez bola”. Moram da kažem da smo na našem kolegiju odlučili da Dinu Merlina proglasimo prijateljem Klinike za ortopediju i traumatologiju, te da smo mu veoma zahvalni na ovoj gesti. Naši austrijski partneri obaviješteni su o donaciji i nadamo se da će to potaknuti nastavak njihove pomoći. Međutim, mi i dalje apelujemo na institucije i pojedince u našoj zemlji da, u skladu sa mogućnostima, doniraju sredstva za ovu humanu akciju.“

Jedna od bolesnica koja čeka na operaciju i ugradnju umjetnog kuka je i gđa. Hasija Kobiljar, koja će nakon obavljenog zahvata moći ponovo bezbolno da hoda i tako poboljša kvalitet života. Ne krijući zadovoljstvo što će do toga uskoro doći, govorila je o problemima sa kojima se ona i drugi bolesnici susreću u liječenju:

“Moja stara proteza se odavno izlizala i već godinama čekam novu. Nikuda ne izlazim iz kuće, teško mi je da se krećem. Ovo je za mene velika stvar i puno će mi značiti, jako puno… “

O svojoj odluci da donira sredstva u ovaj projekat, Dino Merlin kaže:

“Sretan sam ukoliko se bar neko nakon ovoga uspije ponovo osloniti na svoje noge. Ništa nije vrjednije od zdravlja, a ono, na žalost, nerijetko ovisi o novcu. Tužno je kada država nije u stanju da osigura sredstva za izliječenje mnogih, te pacijenti doslovno ovise o donacijama. Volio bih kada bi ovo podstaklo i druge koji imaju mogućnost, da dio svojih prihoda namijene liječenju bolesnih. Ja sam to radio mnogo puta do sada, a tako će biti, nadam se, i ubuduće.”

U našoj zemlji oko 500 bolesnika čeka na ugradnju umjetnog kuka, a čak 1000 na ostala ortopedska pomagala. Fond zdravstvenog osiguranja finansira bazični nivo zdravstvene zaštite što podrazumijeva ugradnju cementne proteze kuka, dok bezcementna proteza kuka sa keramikom predstavlja tzv. zlatni standard i najbolje rješenje za ljude u mlađim i srednjim godinama. Ovakva proteza košta oko 3.5000 KM i bolesni je moraju nabaviti svojim sredstvima, a kada su u pitanju pacijenti slabijeg materijalnog statusa, ovise o donacijama.