{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Domaće institucije indolentne prema problemima izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH

F
5.7.2007. u 16:10
0
0
Domaće institucije indolentne prema problemima izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH
0
Domaće institucije indolentne prema problemima izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH
Savez udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH upozorio je danas na izuzetno lošu situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice, raseljene osobe i povratnici u našoj zemlji, te ukazuje na nefunkcioniranje komisija za izbjeglice BiH nakon izbora u 2006. godini.
"Bilo je i složenijih političkih prilika i opstruiranja u njenom radu, ali se nije desilo da ona ne funkcionira.", navodi Savez u saopćenju za javnost.

Podsjeća kako je u BiH evidentirano 43.000 porodica - beskućnika, te 2.550 porodica smještenih u kolektivnom i alternativnom smještaju.

Kako navodi Savez, Platformu izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika BiH 2006.-2010. godine potpisale su 23 političke partije i obećale da će je i realizirati.
Nažalost, ovaj državni problem nisu stavili u prioritet kako su obećali pred izbore, dodaju u Savezu.

Smatraju da međunarodna zajednica, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira ne smiju nijemo posmatrati indolentnost domaćih institucija koje su dužne provesti ovaj proces dokraja.

Savez stoga poziva predstavnike OHR-a, UNHCR-a, ambasada akreditiranih u BiH, nadležnih entitetskih ministarstava, Distrikta Brčkog, te nevladine organizacije, koje implementiraju projekte za zaštitu ljudskih prava, da se oglase povodom ovog nedopustivog propusta državnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: