BiH
0

Domaće institucije indolentne prema problemima izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH

FENA
Savez udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH upozorio je danas na izuzetno lošu situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice, raseljene osobe i povratnici u našoj zemlji, te ukazuje na nefunkcioniranje komisija za izbjeglice BiH nakon izbora u 2006. godini.

"Bilo je i složenijih političkih prilika i opstruiranja u njenom radu, ali se nije desilo da ona ne funkcionira.", navodi Savez u saopćenju za javnost.

Podsjeća kako je u BiH evidentirano 43.000 porodica - beskućnika, te 2.550 porodica smještenih u kolektivnom i alternativnom smještaju.

Kako navodi Savez, Platformu izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika BiH 2006.-2010. godine potpisale su 23 političke partije i obećale da će je i realizirati. Nažalost, ovaj državni problem nisu stavili u prioritet kako su obećali pred izbore, dodaju u Savezu.

Smatraju da međunarodna zajednica, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira ne smiju nijemo posmatrati indolentnost domaćih institucija koje su dužne provesti ovaj proces dokraja.

Savez stoga poziva predstavnike OHR-a, UNHCR-a, ambasada akreditiranih u BiH, nadležnih entitetskih ministarstava, Distrikta Brčkog, te nevladine organizacije, koje implementiraju projekte za zaštitu ljudskih prava, da se oglase povodom ovog nedopustivog propusta državnih institucija.