Nema parkinga
16

Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo još čeka uređenje vanjskog dijela

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Radovi na rekonstrukciji centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad te uređenju vanjskog dijela ovog objekta još nisu završeni zbog nepredviđenih poteškoća na gradilištu te nedostatka finansijskih sredstava.

Veliki broj žalbi građana svakodnevno pristiže u našu redakciju, a građani se najviše žale na nepristupačan prilaz Domu zdravlja, velike gužve ispred objekta, nedostatak parking mjesta te prašinu koja se širi s gradilišta.

Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, u čijoj nadležnosti je izgradnja Doma zdravlja Novi Grad, saznajemo kako su radovi na vanjskom uređenju započeti, ali je naknadno ustanovljeno da se dio projektiranog uslovnog cjevovoda ne poklapa sa situacijom na terenu.

"Neophodne su bile izmjene projekta uslovljenog cjevovoda i taj posao je okončan. Osim ove prepreke, produženju roka završetka radova na vanjskom uređenju kumovao je i nedostatak finansijskih sredstava. U fazi smo otklanjanja i ovog problema", kazao nam je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Dalje nam iz Zavoda govore kako je prenamjena novčanih sredstava iz budžeta dovela do nedostatka sredstava za završetak radova na vanjskom uređenju objekta.

"Najveći dio ukupnog iznosa sredstava neophodnih za završetak radova na vanjskom uređenju oko Doma zdravlja Novi Grad osigurao je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Preostala sredstva koja je osiguralo Ministarstvo zdravstva KS, preusmjerena su na radove unutar objekta. U proteklom periodu vođeni su pregovori o tome koja institucija će osigurati nedostajuća sredstva, do ukupnog iznosa, neophodnog za završetak radova", dodali su iz Zavoda.

Kako saznajemo, Općina Novi Grad se pokazala najspremnijom da se uključi u sufinansiranje finalne etape radova. Zavod za izgradnju KS je u fazi pripreme ugovora na iznos koji će Općina osigurati.

"Potpisom ovog ugovora će sve prepreke biti definitivno uklonjene i radovi, nadam se, u što skorijem roku okončani", kazao nam je Hulusić.

Ministarstvo zdravstva KS ranije je izdvojilo 350.000 KM za vanjsko uređenje Doma zdravlja Novi Grad, ali su ova sredstva preusmjerena na završetak radova na objektu.

Kada je riječ o vanjskom uređenju objekta, planirana je izgradnja kružnog toka i parkinga radi boljeg pristupa objektu.

Podsjećamo, rekonstrukcija Doma zdravlja Novi Grad traje od 2014. godine, a do sada je u ovu namjenu potrošeno više od 4,5 miliona KM.