Zgrada oštećena
0

Dom zdravlja Bihać čeka pomoć mjesecima nakon zemljotresa

B. T.
Dom zdravlja u Bihaću
Dom zdravlja u Bihaću
Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici skrenuo je pažnju na teške uslove u kojima rade zaposleni u Domu zdravlja Bihać. Zgrada je oštećena krajem prošle godine, tokom zemljotresa u susjednoj Hrvatskoj.

Muslić je Vladi FBiH uputio pitanje vezano za program utroška sredstava iz budžeta za transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova. U okviru tih transfera, Dom zdravlja Bihać trebao bi dobiti tri miliona KM.

Upitavši kada se može očekivati novac, on je podsjetio da je Dom zdravlja oštećen 29. decembra prošle godine ali da i nekoliko mjeseci poslije funkcionira u teškim uslovima.

"Dom zdravlja otvorio je i namjenski račun za priklupljanje sredstava za obnovu ili gradnju nove zgrade, ali ni jedna institucija do sada nije ništa uplatila. Rad Doma zdravlja, u jednom dijelu, posebno kada je riječ o pacijentima koji imaju Covid, obavlja se u imroviziranim kontejnerima u dovrištu", kazao je Musić, koji je apelovao da da sve nadležne institucije trebaju uložiti napore, kako bi Bišćani dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu.