BiH
0

Dom naroda uvažio Nacrt zakona o vojnim stanovima i izmjene Zakona o demobilisanim borcima

FENA
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu delegati su većinom glasova podržali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima kojim se nastoji riješiti pitanje otkupa bivših vojnih stanova.

Tekst je u parlamentranu proceduru uputio poslanik u Predstavničkom domu FBiH Jasmin Duvnjak (SDA).

Bude li potvrđen dalje u parlamentu, omogućit će bivšim pripadnicima Vojske Federacije BiH i uposlenicima bivšeg federalnog ministarstva odbrane da im rješenja za korišćenje stanova, izdata do 31. 12. 2005. godine, budu dovoljan osnov za sklapanje ugovora i otkup stanova. Time bi oko 1.600 boračkih porodica riješilo stambeno pitanje, kazao je Duvnjak.

Delegati su danas odobrili također izmjene aktuelnog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u FBiH.

Predložio ih je poslanik u Predstavničkom domu Asim Mekić, a omogućavaju jednom broju branilaca, dobrovoljaca u odbrambenim jedinicama tokom proteklog rata u BiH, da ostvare pravo na povoljnije penzionisanje.

U pitanju su borci koji dosad nisu mogli da se penzionišu jer je osnovni zakon propisivao - kao uvjet za to - obavezni neprekidni dvogodišnji staž u odbrambanim jedinicama, a oni su usljed zarobljavanja, ranjavanja ili nekog drugog razloga imali prekid staža.

Sabere li se ukupno vrijeme koje su proveli u odbrani, staž im je nerijetko i duži od dvije godine, pa je stoga dosadašnja zakonska odredba bila dodatno besmislena.

Druga izmjena Zakona koju je predložio Mekić, a uvažili delegati Doma naroda, odnosi se na radno nesposobne ratne vojne invalide. Oni su dobili pravo da osim invalidnine, imaju naknade na osnovu nezaposlenosti.

Sjednica Doma naroda FBiH je u toku.