BiH
0

Dom naroda usvojio Zakon o visokom obrazovanju BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u oba čitanja Zakon o visokom obrazovanju u BiH, nakon što je usvojen i u Predstavničkom domu. Ovaj Zakon, koji je jedan od ključnih za približavanje EU, usvojen je, iako su protiv njega bila sva tri prisutna delegata iz reda hrvatskog naroda, ali je zakon imao potrebnu entitetsku većinu.

Rasprava je počela povlačenjem zbog proceduralnih razloga amandmana Kluba Hrvata kojim se tražilo da Agencija za visoko obrazovanje na nivou države bude mjerodavna za provođenje cjelokupnog procesa akreditacije i licenciranja svih visokoškolskih ustanova u BiH.

Ključne zamjerke ovom zakonskom rješenju za Klub Hrvata iznio je Božo Rajić, koji je naveo da nije bilo dovoljno sluha da Zakon bude i evropski i da zadovolji interese sva tri konstitutivna naroda.

Kazao je kako se Hrvati nalaze u specifičnoj situaciji, jer kada pokušavaju tražiti jedinstvena rješenja za BiH prevladavaju parcijalna. On smatra da je potreban zakon na nivou BiH koji će urediti cjelokupni sistem obrazovanja u zemlji i zajedničko finansiranje visokog obrazovanja.

Upozorio je kako se stvara tragikomična situacija, u kojoj Agencija za licenciranje na državnom nivou neće imati nikakvih ingerencija.

  • Ovaj zakon nije prihvatljiv Hrvatima u BiH i dovodi ih u apsolutno neravnopravan položaj, istaknuo je Rajić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Mladen Ivanić je u izjavi novinarima nakon završetka sjednice kazao kako tokom sjednice nije vidio gdje se krije ta ugroženost.

On smatra da je značajno da je zakon donesen jer će se konačno početi uređivati ova oblast, odnosno ubuduće će se više govoriti o kvaliteti obrazovanja a manje o politici.

Članovi Kluba Hrvata nisu željeli nakon sjednice spekulirati o mjerama koje misle poduzeti nakon što je Zakon usvojen njihovim preglasanjem, ali je Ivo Miro Jović izjavio da će ovaj klub "znati odgovoriti".

On smatra da je potrebno ući u izmjene ovakvih rješenja što prije, naglasivši da su se kvalitetnijim pristupom mogle izbjeći loše varijante koje sadrži ovaj zakon.