{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PSBiH usvojio zakone o reformi policije!

F
16.4.2008. u 16:50
0
0
Dom naroda PSBiH usvojio zakone o reformi policije!
0
Dom naroda PSBiH usvojio zakone o reformi policije!
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Za predložene zakone glasalo je 10 delegata, dok su četiri bila protiv. Protiv ovih zakonskih rješenja glasali su delegati iz SDA, SDP-a, SDS-a.

Ove zakone, čije je usvajanje uvjet da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, prošle sedmice je usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH osnivaju se Nezavisni odbor, Odbor za žalbe policijskih službenika i Odbor za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđeno je osnivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podršku, te se utvrđuje njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

U oba prijedloga zakona je definirano da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između tijela osnovanih ovom zakonom i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture biti regulirani nakon reforme Ustava BiH u skladu s tri principa Evropske komisije, i to u dva temeljna zakona: zakon o policijskoj službu BiH i zakon o policijskim službenicima BiH.

Navodi se da će se ovi zakoni zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a bit će usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje, navodi se u zakonima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: