BiH
0

Dom naroda PSBiH sutra o prijedlogu izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra, prema ranije predloženom dnevnom redu, trebao razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženom zakonskom izmjenom bi rok trenutnog sistema naplate bio produžen do 30. juna, što znači da bi RTV taksu naplaćivali operateri telekoma do 30. juna 2016. godine.

Dom naroda na prošloj sjednici nije prihvatio zatjev Vijeća ministara BiH da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku te će biti razmatran u redovnoj proceduri.

Ustavnopravna komisija Doma naroda je konstatirala da predlagač zajedno sa zakonskim tekstom nije dostavio principe na kojima je zasnovan Prijedlog zakona, kao i relevantno mišljenje Direkcije za evropske integracije o usklađenosti ovog zakonskog prijedloga sa pravno obavezujućim normama EU.

Komisija je konstatirala da ne postoje poslovničke pretpostavke za izjašnjavanje o pitanju usaglašenosti sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH ovog prijedloga zakona, te sugerirala Kolegiju Doma naroda PSBiH da do održavanja sjednice Doma, u skladu s poslovničkim odredbama, pribavi neophodna nedostajuća mišljenja o ovom zakonskom prijedlogu.

Predviđeno je da delegati razmatraju i principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložio delegat Mario Karamatić.

Međutim, Ustavnopravna komisija Doma naroda zatražila je od Kolegija Doma produženje roka od 10 dana za dostavljanje mišljenja o predloženom zakonu.

Komisija je konstatirala da u ovom zakonskom prijedlogu nisu ispunjeni uvjeti predviđeni Poslovnikom Doma naroda PSBiH. S tim u vezi, Komisija je od Kolegija Doma zatražila pribavljanje mišljenja od Direkcije za evropske integracije o usklađenosti ovog Prijedloga zakona sa zakonodavstvom EU. Također, Komisija je sugerirala Kolegiju Doma da o predloženom zakonskom tekstu pribavi i relevantno mišljenje Ureda za veterinarstvo BiH.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda trebao bi se naći i Specijalni izvještaj: “Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih organa u BiH licima s invaliditetom“, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o izmjenama Sporazuma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH o uzajamnim putovanjima državljana.