BiH
5

Dom naroda PSBiH: Rasprava o izmjenama Izbornog zakona

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas, po hitnom postupku, izmijenjeni Zakon o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Delegati su u nastavku sjednice diskutirali o Zahtjevu delegata Staše Košarca za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Delegat Halid Genjac smatra da je zbog važnosti ovog prijedloga bitno da on prođe redovnu proceduru.

Međutim, delegati su odlučili da će ovaj zahtjev biti usvojen te je otvorena rasprava o Prijedlogu.

Ponovo se javio Genjac te istakao da nema ništa sporno u namjeri ovog prijedloga, a to je da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izmjene naziva općina i gradova u RS-u.

"Ali, ove izmjene ne prate i ostale koje su neophodne. Ovdje ima disproporcije, a obaveza je da jedinice s mandatima budu proporcionalne broju glasača", istakao je Genjac.

Delegat Ognjen Tadić kazao je da ovaj prijedlog ima dvije dimenzije: političku i pravnu.

"Ukoliko izbori zakasne samo jedan dan procedura se iz parlamentarne prebacuje u sudsku zajedno sa svim vinovnicima. Ali, ne razumijem zašto ovaj "hitni predlagač" Prijedlog nije stavio u skraćenu proceduru. Činjenica je da je predlagač ostavio u zakonu i dalje šest izbornih jedinica za NSRS, a RS je odlučila da to bude devet jedinica. Smatrate li da RS ne treba da odluči koliko jedinica ima ? Drugo, ne mislim da je neko ko je dobronamjeran spram RS-a pisao ovaj prijedlog kojim se pokušava revidirati politička scena, a po štetu RS-a", stava je Tadić.

Delegat Mladen Ivanić podsjetio je da je u Predstavničkom domu usvojen zakon koji je, uz sve manjkavosti, garantirao održavanje izbora.

"Spreman sam da o svemu razgovaramo, ali tek nakon što bude usvojen onaj prijedlog koji garantuje održavanje izbora. U protivnom, to meni liči na državni udar. Ne znam da li je predlagač svjestan da ako uvedemo i ovaj zakon u igru, sve se vraća na početak i idemo sve dalje od mogućnosti od raspisivanja izbora. Ovo već postaje vrlo ozbiljno. Bojim se da se svjesno ide ka neodržavanju izbora. Predlažem predlagaču da povuče ovaj zakon. Ne mogu da vjerujem da smo dobili ovaj prijedlog, a nismo onaj SDS-a koji je usvojen u Predstavničkom domu. Ako je to tačno, onda je Kolegij Predstavničkog doma privatizovao Predstavnički dom", zaključio je Ivanić.

Delegat Tadić ukazao je na činjenicu da je Prijedlog izmjena zakona o kompaniji za prijenos električne energije stigao u Dom naroda nakon samo šest dana od njegovog usvajanja u Predstavničkom domu, a da Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio SDS te koji je usvojen u Predstavničkom domu na pretposljednjoj sjednici još nije stigao.

"To je nezamislivo i očigledan je pokušaj da se stvori zbrka i ugroze izbori", zaključio je.

Neprovođenje odluka Ustavnog suda, kazao je u diskusiji delegat Martin Raguž, jeste "puzajući državni udar".

"Pitam vas, do kada ćemo "gurati glavu u pijesak"? Već dvije godine ne implementiramo odluke Ustavnog suda. Nemojte da neko misli da će i dalje prolaziti politika dovođenja problema u vremenski škripac. Vrijeme je da se svi skupa uozbiljimo. Svi su prijedlozi jednako važni i sve ih trebamo uzeti u razmatranje i tako izaći iz ove kvadrature začaranog kruga", poručio je Raguž.

Diskusija o ovoj tački dnevnog reda je u toku.