{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PSBiH podržao principe Prijedloga amandmana I na Ustav BiH

F
5.3.2009. u 12:33
0
3
Dom naroda PSBiH podržao principe Prijedloga amandmana I na Ustav BiH
0
Dom naroda PSBiH podržao principe Prijedloga amandmana I na Ustav BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu podržao principe Prijedloga amandmana I na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.
Prema predloženom amandmanu, Brčko Distrikt BiH, koji postoji pod suverenitetom BiH i spada pod nadležnost institucija BiH onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, jeste jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog.

Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta BiH ili između BiH i Brčko Distrikta BiH po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala, navodi se u predloženom amandmanu.

Delegati su usvojili i zaključak prema kojem će Ustavnopravna komisija Doma naroda zajedno s Ustavnopravnom komisijom Predstavničkog doma PSBiH u 15 dana organizirati javnu raspravu o predloženom amandmanu u pet bh. gradova - Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i Brčkom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: