Skraćena procedura
3

Dom naroda PSBiH odbio zahtjev Hrvata da se o izmjenama ZKP-a izjašnjava po hitnom postupku

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je zahtjev Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda da se o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine izjašnjava po hitnom postupku. Delegati su u konačnici usvojili skraćenu proceduru.

Delegat Martin Raguž rekao je kako se pred delegatima nalazi važan zakon koji bi trebao otkloniti sav vakuum nastao odlukom Ustavnog suda BiH koji je proglasio određene odredbe ovog zakona neustavnim. Kako kaže, paraliza pravnog sistema nije isključena ako se ne dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja.

"Vidjeli smo stajališta međunarodnih institucija koje su izrazile zabrinutost za sadržaj zakona. U ovom trenutku možda je najozbiljnije da omogućimo da o ovom zakonu raspravljamo i da se otklone bilo kakve dileme. Najracionalnije bi bilo da ovaj zakon ide u redovnu proceduru", rekao je Raguž.

Delegat Sredoje Nović kazao je da se u PSBiH "udomaćilo" to da što složeniji zakoni idu po hitnoj parlamentarnoj proceduri. On je istakao da je Parlamentarna skupština BiH postala organ koji završava posao koji Vijeće ministara BiH ne može završiti.

"Ispod svakog je nivoa da je PSBiH došla u fazu da predlaže više zakona od Vijeća ministara BiH. Ustavni sud BiH je 1. juna prošle godine donio odluku i poništio određene odredbe ovog zakona. Od tada do danas to je devet punih mjeseci. Potpuno je jasno da je radna grupa bila sastavljena od svih relevantnih faktora u BiH, ali da je nažalost taj zakon bio u 90 posto stvari usaglašen, međutim nije mogao dobiti zeleno svjetlo u Vijeću ministara BiH", rekao je Nović.

Dodao je da ni on neće podržati hitni postupak ovog zakona, ali da on može biti završen u najkraćem mogućem roku u narednih mjesec dana u redovnoj proceduri samo ako bude političke volje.

"Nemojte imati preveliki strah da će Ustavni sud BiH staviti odredbe van snage. Svi mi lijepo izgledate za nekoga ko je zabrinut zbog stanja u zemlji", kazao je Nović.

Riječ je uzeo i delegat Mario Karamatić koji je rekao da je klub delegata iz reda hrvatskog naroda uputio ovaj zakon u hitnu proceduru, jer postoji velika mogućnost da BiH uđe u pravni vakuum, odnosno da bude blokiran rad državnog pravosuđa.

"Svjesni smo prigovora iz RS-a i iz reda stručnjaka. Ako usvojimo danas ovaj zakon po hitnom postupku, nama nije problem da na idućoj sjednici sve po hitnom postupku popravljamo amandmanima", rekao je Karamatić.

On je kazao da se pojedine stranke protive usvajanju ovog zakona, jer nekome očito odgovara da se istrage stopiraju jer je pola rukovodstva tih stranaka pod istragama. Karamatić je delegatima rekao da prijedlog zakona usvoje po principu "ručice gore-ručice dole".

Šef kluba delagata iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac pitao je zbog čega Vijeće ministara BiH nije do sada uputilo izmjene spornog zakona, odnosno zbog čega nije uradilo svoj posao.

"Ono što imamo danas na sjednici je zakon koji ne ispunjava zahtjeve. Ovaj prijedlog u manjoj je ingerenciji državnog pravosuđa, ne ispunjava evropske standarde i ako bi se usvojio ne bi bio doprinos u borbi protiv kriminala i korupcije", kazao je Genjac.

On se složio da postoji razlog zbog kojeg bi se ovaj zakon razmatrao po hitnom postupku, ali da to nije slučaj sa zakonom koji bi unazadio stanje. Istakao je da će klub delegata iz reda bošnjačkog naroda glasati protiv ovog zakona.

Zastupnik Dragutin Rodić tražio je od Karamatića da mu objasni kako je mislio da se zakon usvoji po hitnom postupku, a da se na idućoj sjednici po hitnom postupku izglasavaju amandmani na već usvojeni zakon.

Karamatić je odgovorio da, ako bi se zakon usvojio u hitnoj proceduri u oba doma PSBiH, državni parlamentarci već na narednoj sjednici mogu uputiti u proceduru izmjene i dopune zakona.

Rodić je kazao da je potrebno mnogo političke volje da se to riješi na način kako predlaže Karamatić.

Identičan Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH u Zastupničkom domu PSBiH predložio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, ali su državni zastupnici prilikom glasanja odbacili ovaj prijedlog čiji je predlagač zapravo ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Naime, Ustavni sud BiH proglasio je određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH neustavnim te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da sporni zakon uskladi s Ustavom BiH. Na izradi zakona radilo je Ministarstvo pravde BiH, međutim, međunarodna zajednica otvoreno je poručila kako izmjene i dopune koje predlaže Grubeša nisu u skladu s međunarodnim standardima.

To je bio razlog zbog kojeg se prijedlog ministra pravde BiH nikada nije našao na sjednici Vijeća ministara BiH, odnosno zbog čega nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru. Uprkos tome, HDZ BiH ostao je ustrajan pa je putem svojih zastupnika uputio Grubešin prijedlog u proceduru i to u oba doma najvišeg organa zakonodavne vlasti.

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda PSBiH naći će se i zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Damir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenja biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.